CONSUM
Societat 30/08/2019

Quasi 80 afectats en una de les intoxicacions més greus de les Balears

El PP ha demanat la compareixença de la consellera de Salut i Consum, Patrícia Gómez

M. Catany / J. Genovard
2 min
Quasi 80 afectats en una de les intoxicacions Més greus de les Balears

PalmaLa intoxicació alimentària originada al restaurant Dragon Sushi del carrer Blanquerna de Palma s’ha convertit en un dels casos més greus ocorreguts a les Illes Balears. Segons les dades aportades pel Servei d’Epidemiologia de la Conselleria de Salut i Consum del Govern, fins ara se n’han detectat 78 persones afectades, 13 de les quals han donat positiu en salmonel·la. A més, no es descarta que aquesta xifra augmenti.

El PP ha demanat la compareixença davant el Parlament de la consellera de Salut, Patrícia Gómez, perquè aclareixi quines han estat les actuacions i el protocol activat per l’Executiu. Des de la Conselleria es recorda que el restaurant es va clausurar diumenge 25 d’agost, només 12 hores després que es notificassin els primers casos d’intoxicació. A més a més, el Servei de Seguretat Alimentària iniciarà un expedient sancionador.

El goteig de nous malalts no va aturar durant aquesta setmana passada i se n’ha hagut d’avisar el Ministeri de Sanitat, perquè hi ha afectats d’altres comunitats autònomes.

Els símptomes de la salmonel·losi

La gastroenteritis aguda, la febre i la deshidratació són alguns dels símptomes més habituals de la salmonel·losi, encara que el seu desenvolupament depèn del tipus de malalt. Segons explica el cap de servei de Medicina Interna de Son Espases, Javier Murillo, “hi ha vegades que no cal fer cap intervenció”. En els casos més greus, “el més important és hidratar el pacient”, assenyala.

La salmonel·losi és una de les malalties de transmissió alimentària més comuna i es transmet a través de menjar contaminat pel bacteri salmonel·la, que se sol trobar als intestins d’animals com les aus i els rèptils. “Als restaurants no s’utilitzen ous, sinó succedanis, però això no assegura que no hi pugui haver una contaminació”, apunta Murillo.

Altres intoxicacions

Els productes carnis de l’empresa sevillana Magrudis han estat l’origen del brot de listeriosi que ha contagiat 200 persones arreu de l’Estat. La Junta d’Andalusia va ordenar la paralització de l’activitat de la fàbrica i la retirada dels productes el 20 d’agost. De moment, han mort tres persones i quatre dones han avortat a causa de la malaltia.

D’altra banda, l’Agència Espanyola de Seguretat Alimentària i Nutrició va activar divendres l’alerta sanitària per toxina botulínica, causant del botulisme, en un lot de tonyina en conserva amb oli de gira-sol de la marca DIA.

A més, a Barcelona s’han confirmat una vintena d’intoxicats per salmonel·la després de menjar en un restaurant del districte de Nou Barris.

stats