Societat 13/03/2021

Tot a punt per identificar les restes de les 65 víctimes exhumades a Porreres

La Direcció General de Memòria Democràtica ja en custodia els ossos

ARA Balears
1 min
Els responsables d’Aranzadi han lliurat aquest dissabte als responsables de Memòria Democràtica del Govern les restes.

PalmaL'equip tècnic de l'empresa Aranzadi ha lliurat aquest dissabte als responsables de la Direcció General de Memòria Democràtica del Govern les restes de les 65 víctimes exhumades a Porreres perquè les custodiï. Aquesta passa suposa, a més, que les restes seran dipositades a les instal·lacions de l'Empresa Funerària Municipal de Palma, a Bon Sosec, perquè facin les anàlisis genètiques que puguin dur a una possible identificació.

El 8 de febrer Aranzadi va iniciar la segona fase de les tasques d'excavació i exhumació a Porreres, i va obtenir com a resultat la recuperació de 44 víctimes de la repressió franquista, procedents de cinc fosses ubicades a la part central del cementeri. Aquesta xifra s'ha incrementat amb 21 víctimes més, fruit de les prospeccions fetes en les fosses excavades l'any 2016, que han deixat al descobert enterraments a major profunditat en tres de les fosses documentades fa quatre anys.

En total, Aranzadi ha recuperat en aquesta segona intervenció 65 víctimes, que se sumen a les 49 recuperades l'any 2016, i que situen en 114 el total de cossos i 13 de fosses. Aquestes dades s'aproximen a les documentades històricament per l'investigador Bartomeu Garí.

Durant els darrers dies les tasques s'han centrat en les anàlisis antropològiques de les restes localitzades i en la presa de mostres individualitzades de les restes per a la posterior anàlisi genètica. Aquestes consisteixen a comparar les mostres donades per familiars i les mostres obtingudes de les restes per trobar una possible identificació. Aquest treball es farà els pròxims mesos a les instal·lacions del laboratori BIOMICs de la Universitat del País Basc de Vitoria-Gasteiz.

stats