El temps
Societat 16/07/2021

Pujada progressiva del termòmetre a les Balears

1 min
Un home prenent el sol un dia d'estiu.

PalmaHem deixat enrere una primera quinzena de juliol de calor raonable. A Palma la mitjana de temperatura s’ha ajustat molt a la referència dels darrers 20 anys, cosa que en el context de canvi climàtic actual ja és bastant. El que ens espera els dies vinents serà una situació de temperatura molt més difícil de suportar.

La pujada del termòmetre serà progressiva i continuada ben bé fins al cap de setmana que ve, moment en què la temperatura podria arribar a ser extrema. Encara és incert fins on s’arribarà a enfilar el termòmetre, però són possibles alguns migdies amb la màxima a tocar dels 40 graus a l’interior de Mallorca i sensacions tèrmiques similars a prop de la mar.

Previsió de la setmana.

També és possible que arribin les primeres nits tòrrides d’aquest estiu, és a dir, matinades en què no es baixi dels 25 graus, un fet que, tot i que ja s’està convertint en habitual els darrers estius, denota clarament una calor molt difícil d’empassar.

Tot això en un context de temps purament estiuenc i de cel estirat. Els niguls que puguin aparèixer els dies vinents seran ben escassos i, com mostren els gràfics de probabilitat de pluja, les opcions de ruixats són pràcticament inexistents. El cap de setmana encara començarà amb tramuntana moderada a Menorca, però els pròxims dies predominarà l’embat o el vent lleugerament de l’est. S’acaba la treva i arriba l’estiu en lletres majúscules.

El consell

Malgrat la tramuntana dels darrers dies, en general les pròximes jornades estaran marcades pel vent poc destacable i per una situació marítima molt tranquil·la, amb mar arrissada o marejol. Arriben bons dies d’estiu per acostar-se a la mar a nedar o navegar.

Que no us sorprengui

Les inundacions de dimecres a l’oest d’Alemanya, Bèlgica i Holanda poden acabar sent una de les tragèdies meteorològiques més grans en dècades a Europa. Divendres horabaixa ja es comptaven 110 morts i encara hi ha centenars de desapareguts.

stats