Societat 24/10/2022

Vox impedeix una declaració institucional al Parlament en homenatge a les víctimes del franquisme

El PP i el PSIB han arribat a un acord 'in extremis' per tirar endavant un manifest de tots els partits menys Vox

2 min
El Parlament balear en una imatge d'arxiu.

PalmaTots els grups parlamentaris illencs a excepció de Vox signaran demà un manifest en record i homenatge a les víctimes del cop militar, la Guerra Civil i el franquisme, a iniciativa del PSIB. La negativa del partit d'extrema dreta ha impedit que es pugui aprovar una declaració institucional al Parlament. En un principi, el PP també s'havia oposat a la iniciativa perquè el text al·ludia a l'aprovació de la Llei de memòria democràtica estatal, però finalment han arribat a un acord perquè es mantingui la menció a la normativa espanyola, i també s'inclogui un paràgraf extret de la Llei de memòria balear que fa referència a totes les víctimes de la Guerra Civil.

El manifest inclou dos punts. per una banda, commemorar el 29 d'octubre com a dia de record del naixement del moviment democràtic preautonomista i el del 31 d'octubre com a dia de record i homenatge a totes les víctimes del cop militar, la Guerra Civil i la dictadura. I per l'altra, instar el Govern de les Illes Balears a fer accions de difusió per a la memòria democràtica i com a garantia de la no repetició. El text també menciona la recuperació de les restes d'Aurora Picornell i assenyala que ha estat possible gràcies a la Llei per a la recuperació de persones desaparegudes durant la Guerra Civil i el franquisme, aprovada per unanimitat de totes les forces polítiques de la Cambra.

La portaveu del PSIB a la cambra legislativa, Pilar Costa, ha criticat aquest dilluns en roda de premsa la "incoherència" del PP per la primera negativa a la iniciativa per un tema que "hauria de tenir un suport unànime". "Vull recordar que la Llei de fosses es va aprovar per unanimitat i és una llàstima que ara el PP al Parlament no continuï amb la declaració institucional", ha afegit la socialista. Per la seva banda, fonts del PP expliquen que en cap moment s'havien oposat a la declaració, sinó que demanaven eliminar la referència a la normativa estatal. A més, asseguren que, fins després de la roda de premsa dels grups parlamentaris, no hi ha hagut espai per a la negociació perquè el PSIB els havia respost que la iniciativa no tirava endavant.

stats