Societat 21/09/2021

Cort presenta 10 projectes valorats en 22,7 milions per finançar amb els fons europeus

Les ajudes podrien servir per pagar una Zona de Baixes Emissions al centre i l'increment de l'espai per als vianants

ARA Balears
2 min
Vista general de Palma des d'una terrassa.

PalmaL'Ajuntament de Palma ha presentat 10 projectes al programa d'ajudes per a la implantació de zones de baixes emissions i la transformació digital i sostenible del transport urbà que convoca el govern espanyol. Aquestes ajudes s'inclouen dins del Pla de recuperació, transformació i resiliència estatal, que gestiona els Fons Next Generation de la Unió Europea. En total, les 34 actuacions que Cort pretén pagar amb les subvencions, suposen una inversió de 22,7 milions d'euros, segons ha explicat el batle, José Hila, en una roda de premsa aquest dimarts.

L'objectiu del programa d'ajudes és accelerar la descarbonització de les ciutats, millorar la qualitat de l'aire i mitigar el renou mitjançant l'impuls de Zones de Baixes Emissions (ZBE), però també aprofundir la transformació sostenible del transport públic i la digitalització de la mobilitat, en línia amb les iniciatives que impulsa la Unió Europea. Els projectes presentats pel Consistori consisteixen a establir una zona de baixes emissions al centre de Palma (900.000 euros); implantar un servei d'ORA lligat a la zona (3.370.000); incrementar l'espai destinant als vianants (5.340.000); ampliar la xarxa de carrils bici (1.630.000); millorar el Bicipalma (2.920.000); reforçar la seguretat viària (380.000); millorar el servei de l'EMT (2.080.000) i l'accessibilitat de les aturades (2.070.000) i comprar vehicles de neteja i recollida que siguin elèctrics (972.000).

En relació amb l'increment de l'espai per als vianants, les iniciatives de Cort que opten als fons europeus són l'ampliació de les voreres de la plaça de Quadrado i fer art tàctic als centres educatius. Cort també vol aconseguir ajudes per executar l'eix cívic de Nuredduna i reurbanitzar el carrer de Costa i Llobera. Així mateix, es preveuen millores de les voreres i el carril bici del carrer de Rafael Rodríguez Méndez; del carrer de la Sínia d'en Gil i de l'accessibilitat a Son Dameto. També es vol pagar la reforma de la plaça del Bisbe Planes de Sant Jordi i de la plaça dels Nins de l'Arenal.

La convocatòria va destinada a ajuntaments de més de 50.000 habitants i els requisits són que els projectes estiguin licitats abans del 30 d'abril del 2022 i executats abans del 30 de desembre del 2024. Ara, les propostes de l'Ajuntament s'han d'aprovar per Junta de Govern.

stats