Societat 17/03/2018

Un projecte pioner que no renuncia a les pràctiques convencionals

Nous Albercoquers està obert a dues modalitats

M. Barceló
2 min
El tècnic d’APAEMA Miquel Serra; la batlessa, Xesca Mora, i el fructicultor Pep Barceló, durant la recent presentació de la memòria del projecte Nous Albercoquers.

PorreresPorreres empeny el seu producte estrella cap a l’agricultura ecològica, però no de manera exclusiva. Nous Albercoquers no suposava ni ha suposat als inscrits la obligació de deixar les pràctiques convencionals de cultius. Les dues opcions són vàlides per recuperar finques abandonades.

La fruita ecològica és un segment de l’alimentació amb demanda creixent, segons que explica el tècnic d’APAEMA, Miquel Serra, que ha agraït el suport de l’Ajuntament al desenvolupament del projecte Nous Albercoquers, i també la implicació de la Cooperativa de Porreres.

Han estat set els productors interessats en el projecte, en conèixer i experimentar noves varietats i tècniques. L’objectiu ha estat, en tot moment, donar suport tècnic particular als agricultros inscrits, fent-los visites periòdiques en diferents èpoques, per tal de marcar-los les pautes de la fertilització de terres abans de la sembra i la poda i donar-los consells sobre la màquinària a utilitzar, els adobs verds, l’anàlisi de la fertilitat del sòl, la ressembra, la gestió d’aigua de reg, el tractament contra plagues i malalties concretes i altres pràctiques dirigides a fer un planter de fruiters amb garanties, sempre tenint en compte el fet que, normalment, també es treballa amb diverses varietats forànies.

Durant les jornades de formació tècnica dels interessats en el projecte, també es varen obrir les portes a socis de la Cooperativa Agrícola de Porreres, per tal d’amplificar els coneixements i aconseguir que, a mitjà o llarg termini, altres pagesos i fructicultors poguessin adherir-se al pla de recuperació del cultiu de l’albercoc a la zona de Porreres.

Pep Barceló, Toni Picornell, Manuel Picó, Rafel Figuera, Andreu Paniza, Manel Domènech i Miquel Àngel Lobo varen iniciar el projecte d’innovació agrícola a aquesta part del Pla de Mallorca, que ha comptat amb sis actors: APAEMA; la Cooperativa animants a socis i pagesos; l’Ajuntament, que ha finançat el suport tècnic de l’expert Andreu Vila; la Conselleria; la Cooperativa Arreu Bio i els mateixos fructicultors.

Millora de finques

Evidentment, l’objectiu final és tenir unes finques modèliques pel que fa a la producció neta i sostenible de fruita que, alhora, suposin una rendiblitat al pagès i, en conseqüència, esdevinguin un reclam per a nous agricultors, alguns encara molt escèptics pel que fa a la viabilitat de la producció ecològica. Hi ajudenels bons vents que indiquen un creixement amb un sistema que respecta el medi ambient amb pràctiques harmonioses.

stats