Societat 21/07/2020

Educació incorporarà 458 professors nous el curs que ve

La majoria, 387, es contractaran amb els 35 milions del fons covid-19 de la Conselleria

M. Fuster
2 min
Aula de l'institut de Binissalem adaptada per fer tutories amb mesures de prevenció del covid-19

PalmaLa Conselleria d'Educació preveu augmentar en 458 professors la plantila de docents el curs acadèmic 2020-2021, 387 dels quals es fitxaran amb el fons específic per respondre la pandèmia del covid-19. Aquest increment té com a objectiu facilitar l'aplicació les mesures de prevenció del contagi del coronavirus a les aules. Balears disposarà de 35.386.967 euros de manera extraordinària per atendre necessitats derivades de la pandèmia, i d'aquests, 18.077.536 euros es destinaran a la contractació de personal docent.

Dels 458 professors que s'incorporaran el curs vinent, 325 estaran destinats als centres d'educació pública i 133 als de la concertada. "Són suficients", ha assenyalat el conseller d'Educació, Martí March, qui també ha destacat que "és un xifra important, la més alta des que vàrem començar a planificar". Del 71 nous docents que s'afegiran el curs vinent que no provenen dels fons covid-19 d'Educació, 65 són professors i professores d'FP (55 destinats a centres públicss i 10 a concertats, entre els quals hi ha privats i cooperatives) i els altres 6 s'incorporaran als centres de les escoles concertades.

El director d'Ordenació i Planificació de Centres, Antoni Morante, ha assegurat que estarà garantida la incorporació de professorat als grups que superen les ràtios establertes per llei. Es reforçarà amb un mestre cadascun dels nivells d’Educació Infantil i Primària que superin la ràtio de 25 alumnes per aula i amb un professor cadascun dels nivells d’ESO que superin la ràtio de 30 alumnes per grup, i de 35 a Batxillerat. Tot i que Morante ha matisat que si a un centre hi ha dos grups que superen la ràtio, amb, per exemple, 26 alumnes, "no farem quatre grups, sinó tres, perquè en desdoblar es redueixen les ràtios".

En relació amb l'augment de les hores lectives del professorat (de 18,5 a 19) previst per al curs que ve i criticat pels sindicats, Morante ha assenyalat que cal tenir en compte que es tracta d'una "situació excepcional que requereix responsabilitat per part de tothom" i que aquest canvi permetrà redistribuir a altres centres 80 professors. March també ha remarcat que cal assumir "que la situació és molt complicada" i que "cal la màxima responsabilitat".

Segons la Conselleria, per al càlcul de la dotació addicional que correspongui, es tindrà en compte l’assignació feta per ràtios elevades a la quota general, que a Educació Infantil es continuarà assignant en superar els 22 alumnes. Durant aquesta legislatura i la passada s'ha fet feina per reduir les ràtios a Infantil. Tot i que legalment a Infantil es permeten grups de 25 nins i nines, actualment la majoria de centres hi tenen 20 alumnes.

Dels més de 35 milions d'euros del fons covid-19 Educació, 14,273 es destinaran a material d'higiene, ajudes per a menjador, acompanyament escolar, digitalització, reforç de neteja i reforç del manteniment de les instal·lacions esportives i la residència de la UIB.

stats