Societat 06/10/2019

60 professionals de les Illes assisteixen al primer Curs Internacional de resposta en cas de catàstrofe d'Espanya

La formació capacita sanitaris i membres de les forces de seguretat en l'atenció de víctimes múltiples

Ara Balears
2 min
Professsionals de les illes al primer Curs Internacional de resposta en cas de catàstrofe

PalmaUna seixantena de professionals sanitaris, d’emergències i de cossos i forces de seguretat de l’Estat assisteixen al primer curs internacional d’actuació en cas de catàstrofe amb víctimes múltiples que s’organitza a Espanya.

L'International Postgraduate Course in Medical Response to Major Incidents (MRMI) té per objectiu capacitar els professionals amb estratègies per abordar tots els processos de resposta en cas de catàstrofe amb víctimes múltiples, des del seu rescat i trasllat fins a l’arribada i l’atenció al centre hospitalari.

Els caps dels serveis de Cirurgia General i Digestiva i d’Urgències de l’Hospital Comarcal d’Inca, els doctors Carlo Brugiotti i José Luis Guerrero, respectivament, han estat els organitzadors d’aquest curs, en el qual han col·laborat la Direcció General d’Emergències i el Servei de Salut de les Illes Balears.

El curs es divideix en dues parts per tal d’entrenar la cadena sencera de comandament per mitjà d’un model de simulació avançada. Per una banda, es repassen coneixements bàsics de primers auxilis i de coordinació i presa de decisions en potencials situacions de risc, juntament amb demostracions de treball en equip en les fases prehospitalària i hospitalària. Per l'altra, es fan exercicis pràctics aplicant els coneixements adquirits, amb l’ajuda dels docents que imparteixen la formació o sense.

Aquest curs és una formació de caràcter internacional postgraduada certificada per la European Society for Trauma and Emergency Surgery. Devers 2.500 participants han rebut aquesta formació arreu del món.

Una app per reduir el temps de resposta

L’Hospital Comarcal d’Inca va desenvolupar l’any 2018 una aplicació per a dispositius mòbils que serveix per reduir el temps de resposta en cas d’accident amb víctimes múltiples. Aquesta app guia en l’actuació ordenada i planificada per atendre el nombre més alt possible de pacients en un lapse de temps breu i de la manera més eficaç. Precisament aquesta app va ser guardonada en els prestigiosos Premios Profesor Barea, que atorga la Fundación Signo per reconèixer l’esforç d’institucions en la implantació de sistemes de gestió sanitaris innovadors que permetin donar resposta tant a la sostenibilitat del sistema com a una atenció sanitària de qualitat.

stats