Societat 24/05/2018

El problema de la proliferació d’algues a les aigües costaneres

Palma acull una jornada per debatre les conseqüències ambientals, socioeconòmiques i sanitàries de les microalgues a les aigües somes

E. Culat
2 min
El problema de la proliferació d’algues en aigües costaneres

PalmaLa proliferació d’algues nocives és considerada, en tot el món, un dels principals riscos que afronten actualment les regions costaneres. Aquestes proliferacions d’algues tenen una incidència directa en la seguretat alimentària i en les activitats comercials de marisqueria i aqüicultura. A més, produeixen danys als ecosistemes marins i problemes de salut com, per exemple, reaccions al·lèrgiques als banyistes, i també poden derivar en efectes socioeconòmics adversos.

D’aquests i d’altres temes s’ha xerrat aquest matí a la jornada “El problema de la proliferació d’algues en aigües costaneres” que s’ha celebrat a CaixaForum, de Palma, organitzada per l’empresa FACSA, en col·laboració amb la Universitat de les Illes Balears, la Universitat Jaume I i l’Obra Social “la Caixa”.

El problema de la proliferació d’algues en aigües costaneres

Durant els darrers anys, el canvi climàtic i l’ús recreatiu de les aigües costaneres han contribuït a aguditzar el problema de la proliferació d’algues en les aigües marítimes someres. La transferència del coneixement en aquesta matèria ha estat el propòsit d’aquesta jornada, que ha reunit mig centenar d’experts, tècnics i científics que han debatut diversos aspectes, com l’estat ecològic de les aigües costaneres, la proliferació de les microalgues, la modelització hidrodinàmica de la zona costanera i els efectes socioeconòmics, la gestió ambiental. També s'ha fet una taula rodona que ha comptat amb la participació d’Esther Garcés, investigadora a l’Institut de Ciències del Mar, CSIC, de Jordi García, professor a la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) i membre de l’Institut de Tecnologia Ambiental (ICTA) i de Carolina Assadi, coordinadora de projectes a Oceansnell.

Gotzon Basterretxea, investigador de l’Institut Mediterrani d’Estudis Avançats (IMEDEA, UIB-CSIC), ha explicat, en una de les ponències de la jornada, que l’activitat humana al litoral mediterrani s’ha associat, tradicionalment, a una sèrie d’impactes ambiental, dels quals l’ús de l’aigua ha estat un dels més notoris. Malgrat que el desenvolupament d’infraestructures i de sistemes de tractament d’aigües ha suposat una millora notable de la qualitat de les aigües de bany, hi ha altres problemes ambientals que afecten les aigües costaneres. En particular, moltes platges del Mediterrani presenten durant l’estiu intenses proliferacions de microalgues nocives.

Aquest problema, ha explicat Basterretxea, està molt estès i no és atribuïble exclusivament a la deterioració de la qualitat de les aigües produïda per una activitat determinada. Per això, i a causa de les pèrdues econòmiques que poden generar, la prevenció i el control d’aquestes proliferacions són en l’actualitat un objectiu prioritari de la recerca i la gestió costanera.

stats