TERRASSES A SANTA CATALINA
Societat 28/04/2018

“El problema no és la festa dels dissabtes, sinó les terrasses”

La presidenta de l’Associació de Veïns de Santa Catalina confia que la nova ordenança de la via pública eliminarà el monocultiu de la restauració al barri

Aina Riera Serra
3 min
“El problema no és la festa
 Dels dissabtes, sinó les terrasses”

PalmaFa més de quaranta anys que Malén Mayol viu a Santa Catalina. Explica que quan era més jove no quedava bé dir-ho perquè, des de l’òptica més provinciana de Ciutat, aquest era un barri de poc prestigi.

Han canviat moltes coses de llavors ençà. Ara és la presidenta de la plataforma Barri Cívic, l’Associació de Veïns de Santa Catalina, que es va constituir l’agost de 2011. L’objectiu de l’entitat és fer sentir les queixes dels seus residents. Mayol assegura que el problema del barri no és la festa dels dissabtes, sinó les circumstàncies que l’han motivada, entre les quals es troba l’excessiva ocupació de la via pública per part de les terrasses. “Nosaltres voldríem allò que hi ha a Blanquerna, un equilibri entre restauració i altres tipus de comerços i serveis”, diu.

Els carrers que provoquen més problemes són el de Fàbrica, Pursiana, Sant Magí, Anníbal i la resta de carrers que circumden el mercat de Santa Catalina. Cada un d’ells presenta situacions particulars.

El carrer Fàbrica

Mayol se’n fa creus de com ha canviat la fisonomia del barri, sobretot des de la construcció de l’eix cívic al carrer Fàbrica, l’estiu del 2010. Des de llavors, els bars i restaurants, amb les seves respectives terrasses, han anat sorgint com xampinyons.

Els veïns es queixen de no tenir prou espai per transitar, sobretot al vial que queda lliure entre les façanes i l’inici de les terrasses. Actualment hi ha un espai d’1,6 metres de distància que, amb la nova ordenança, s’ampliarà a 2. És la distància mínima que s’exigeix, entre altres coses, perquè els invidents puguin transitar per aquesta via tenint com a referència el tacte de les façanes.

La majoria dels vianants d’aquest carrer circulen pel passeig interior, que fa 3,20 cm d’amplada i que s’haurà d’ampliar a 3,50. Això obligarà els restauradors a retallar vint centímetres d’un costat i de l’altre.

Tanmateix, Mayol declara que aquest espai continua sent insuficient i que no compleix la normativa d’accessibilitat. Aquesta norma determina que en aquest tipus de vies puguin transitar dues persones a la vegada, condició que, segons Mayol, no queda garantida.

La presidenta de Barri Cívic considera que el problema de Fàbrica rau en la manca d’una llei que en reguli els usos. Tanmateix, “Aquest és el primer equip de govern que ens ha escoltat i ha creat una normativa per a l’eix cívic”, recorda Mayol. Aquesta norma només permetrà concedir una llicència per a negoci de restauració en un radi de cinquanta metres”. Segons Mayol, això impedirà que s’obrin bars nous a Fàbrica i s’afavorirà la concessió de llicències per al petit comerç.

La nova ordenança

de la via pública

Espai Públic

La nova regulació obliga els bars de Santa Catalina, del centre històric i de la Llotja a deixar un espai lliure de 2,5 metres per al trànsit dels vianants. A la resta de la ciutat es mantenen els 2 metres actuals, a excepció de les noves autoritzacions i traspassos. Així es pretén fer desaparèixer un 4% de les terrasses i recuperar un 11,42% de l’espai públic.

Al·legacions

Dijous va tenir lloc el ple de l’Ajuntament en què es va votar a favor de l’ordenança de la via pública, amb els vots en contra del PP i Ciutadans. S’obre ara el període d’al·legacions fins al 30 de maig. La normativa podria quedar aprovada a finals del mes de juliol o principis d’agost.

stats