El principi de precaució és l’argument per no administrar ara la vacuna d’AstraZeneca a menors de 60 anys

Els casos molt rars de trombosi que podrien estar relacionats amb aquesta vacuna s’han observat sobretot en població jove

3 min
Una infermera preparant una dosi de la vacuna d'AstraZeneca a la facultat de Geografia i Història de la UB.

BarcelonaDimecres al vespre el ministeri de Sanitat i les comunitats autònomes van decidir que la vacuna d’AstraZeneca s’administraria només a persones d’entre 60 i 65 anys. La decisió arriba després que, a Espanya, aquesta mateixa vacuna s’hagi posat només a menors de 55 anys durant uns mesos, perquè inicialment l’Agència Espanyola del Medicament (EMA) no en va aprovar l’ús en persones de més edat. La raó d’aquest límit era la poca presència de voluntaris de més de 65 anys en els assajos clínics, tot i que en llocs com el Regne Unit es va vacunar tota la població i es va veure que amb només una dosi es reduïen les hospitalitzacions per covid-19 dels més grans de 80 anys en un 81%.

Els motius per no vacunar ara els menors de 60 anys són els casos de trombosi que s’han detectat entre algunes persones vacunades. L’EMA ha apuntat que poden estar relacionats amb la vacuna anglosueca però, malgrat tot, considera que són esdeveniments "molt rars" i que els beneficis d’administrar-la superen els riscos. Segons Magda Campins, cap del servei de medicina preventiva i epidemiologia de l’Hospital de la Vall d’Hebron, la decisió obeeix a "un principi de precaució que sembla adequat". "Com que els casos de trombosi que s’han vist es produeixen sobretot en persones joves, posar una limitació d’edat en minimitza el risc, encara que sigui molt baix".

"A Anglaterra s’ha posat el topall als 30 anys, perquè les hospitalitzacions i la mortalitat per covid-19 per sota d’aquesta edat són pràcticament inexistents, amb la qual cosa s’ha decidit no exposar aquesta població al possible risc de trombosi", explica Silvia de Sanjosé, epidemiòloga de l’Institut Català d’Oncologia (ICO). "Altres països, com Espanya, han posat el límit d’edat en funció d’un principi de precaució, i amb això s'hi juguen que hi hagi efectes secundaris pel fet de no vacunar", afegeix. "Com que tenim altres vacunes —considera Campins—, aquest principi de precaució està adaptat per minimitzar el risc a partir del coneixement científic actual".

Janssen per als joves

Efectivament, a Catalunya s’esperen 800.000 dosis de la vacuna de Janssen, que és d’una sola dosi, a partir de l’abril. "Als Estats Units ja se n’han posat 5 milions i s’han vist 3 casos de trombosi, que són una incidència molt baixa, de manera que s’espera que aquesta vacuna substitueixi la d’AstraZeneca en gent jove", explica Sanjosé. De tota manera, l’epidemiòloga de l’ICO assegura que no li semblaria una mala pràctica administrar la vacuna d’AstraZeneca a menors de 60 anys. "Entre els 50 i els 60 anys —argumenta— hi ha hagut algun cas de trombosi, però la mortalitat per covid-19 comença a ser elevada".

Sobre la limitació de no posar la vacuna d’AstraZeneca als més grans de 65 anys, Campins considera que "no hi ha cap raó científica que ho avali". Segons Sanjosé, "escurçar la indicació fins als 65 anys no està fonamentat en el coneixement que es té ara mateix". "Hi ha molts països que l’estan administrant a persones de més de 65 anys", diu. "Els casos de trombosi no s’observen tant en persones grans i, per tant, en aquestes edats la vacuna té més beneficis que riscos". A més, afegeix Sanjosé, "les persones d’entre 65 i 70 anys es troben en uns llimbs i són un grup d’edat amb molta mortalitat".

Segons Campins, "el límit dels 65 anys s’allargarà, però ara respon també a una qüestió estratègica, perquè AstraZeneca ha servit malament les dosis, amb molts endarreriments en el subministrament". "En principi —afegeix—, la vacuna de Janssen també s’administrarà entre els 65 i els 70 anys, mentre que la franja dels 70 als 80 quedaria coberta amb la de Pfizer".

Sobre la diversitat de polítiques d’administració de vacunes a Europa, Campins pensa que "generen desconfiança en la població i que s’hauria d’intentar evitar". Per a Sanjosé, "tal com es va fer un pacte a escala europea per comprar vacunes, es podrien haver pactat les intervencions en una situació de pandèmia".

stats