EDUCACIÓ
Societat 21/07/2018

La principal queixa de les oposicions, els desplaçaments

Els sindicats educatius fan una valoració “positiva” de les proves excepte per “petites incidències”

Toni Crespí
4 min
La principal queixa de les oposicions, els desplaçaments

PalmaUna vegada finalitzades totes les proves d’oposició per a docents a les Illes Balears i quan falta que se’n publiquin els resultats definitius per al pròxim curs, sindicats i associacions de les Illes Balears fan diferents valoracions de com ha anat el procés . Tots han manifestat els seus punts de vista respecte de la recent convocatòria. La majoria coincideixen a fer-ne una valoració positiva en termes generals, però també incideixen que hi ha coses que s’han de millorar i d’altres que, directament, s’haurien de canviar.

Exposen els aspectes que consideren que s’han fet bé després de deu anys sense l’existència d’una gran oposició i aquells que creuen que s’han de millorar respecte de futures convocatòries. En definitiva, quins són els pros i els contres de l’actual sistema d’oposició docent.

STEI

El secretari d’Ensenyament Públic de l’STEI, Cosme Orell, en fa un judici “molt positiu” perquè “veníem d’un període de sis anys sense una oposició de gran magnitud”.

La queixa principal del sindicat és la manca de previsió per als desplaçaments de les proves. Orell afirma que “ha avisat la gent un dia abans de fer l’examen presencial. Els principals afectats són els residents de Menorca i Eivissa, que d’un dia per l’altre s’han de desplaçar a Mallorca sense quasi temps de planificació”.

Però l’STEI comenta també una altra visió “negativa” del sistema i destaca que “hi ha hagut determinats tribunals que s’han atorgat la funció de seleccionar les persones que han d’adquirir la plaça de funcionari, en comptes d’avaluar de manera objectiva els aspirants”. En aquest sentit, insisteixen que són “pocs” però “determinants”. “Els criteris d’avaluació han de ser més clars i s’han de publicar amb més anterioritat”, hi insisteixen.

Sindicat Alternativa Docent

Malgrat que encara falta saber-ne els resultats oficials, Alternativa avalua de manera favorable l’oposició. Assenyala que s’ha millorat la logística quant a la realització de les proves a la UIB. No obstant això, coincideixen amb altres sindicats que s’ha de treballar per solucionar la previsió per als desplaçaments.

Així mateix, Alternativa vol recalcar la importància de canviar el sistema d’eliminació dels exàmens. “El més just és que les proves no siguin eliminatòries”, determina Miquel Àngel Santos, membre de la Junta de Personal. Segons defensa el sindicat, només tenir en compte la fase opositora podria afavorir la gent que ha acabat la carrera fa poc. “És necessari ponderar totes les capacitats professionals i per això s’ha de produir un canvi en el procés en què tots els aspirants puguin optar a efectuar les distintes proves”.

CCOO

La Confederació Sindical de Comissions Obreres (CCOO) valora de manera positiva les oposicions. El sindicat destaca que s’han complert els objectius pels quals es varen signar les 3.000 places en tres anys. “El procés s’ha consolidat com un instrument de feina per als interins amb experiència docent i s’ha aconseguit reduir la taxa d’inestabilitat fins al 8%, enfront del quasi 40% que teníem abans. La convocatòria és la millor manera de donar estabilitat als docents i al sistema d’ensenyament públic de les Illes Balears”, apunten.

No obstant això, posen de manifest una sèrie d’inconvenients. En especial, reclamen un procés d’oposició no eliminatori. “Si les proves no fossin eliminatòries, entre un 15% i un 20% dels aspirants haurien passat a la fase de concurs i optarien a una plaça”. D’aquesta manera, dels 4.000 opositors, uns 2.500 no han pogut realitzar la segona part, en la qual -segons el sindicat- haurien pogut demostrar les seves aptituds docents per a l’exercici de la professió. Per això demanen un canvi que “facilitaria també que els aspirants que s’han de desplaçar entre illes poguessin planificar-hi l’estada i evitar desplaçaments només per lliurar la programació didàctica, com ha succeït enguany”.

UOB

Unió Obrera Balear (UOB) expressa malestar general amb un aspecte molt concret. Denuncia casos d’indefensió a les reclamacions per la qualificació de les proves. “Els tribunals han de contestar les reclamacions per escrit, però sovint les respostes són vagues o genèriques. Si el tribunal ha adjudicat una nota numèrica amb uns criteris objectius, hauria de poder explicar com els ha aplicat”, explica Josep Palou, membre de la UOB.

En la mateixa direcció se situa el testimoni de Catalina, una aspirant que només vol dir el seu nom i no els llinatges per por de represàlies. L’opositora manifesta que “vaig presentar una reclamació formal i el tribunal la va desestimar al·legant que la queixa no era precisa. Crec que el sistema d’avaluació ha de canviar i que la revisió hauria de ser presencial”, proposa.

AIDIB

L’Associació d’Interins en Defensa de l’Experiència de Docents de les Illes Balears (AIDIB) adopta una posició molt clara. Indica que el concurs oposició s’ha transformat en una oposició eliminatòria de lliure concurrència. “L’actual convocatòria ha provocat que funcionaris interins amb quinze o més anys d’experiència hagin vist com les seves possibilitats laborals es redueixen molt”, afirmen.

En definitiva, denuncien que han estat unes oposicions en les quals no s’ha valorat l’experiència. “El procés selectiu dona més importància a la capacitat de memoritzar i no té en compte el més important: la capacitat i qualitat docent dels aspirants”, apunten.

ANPE

El sindicat docent no vol fer una avaluació de l’oposició fins que se’n coneguin els resultats de manera oficial. Tot i això, assenyala que, “malgrat que falta poder realitzar-ne una anàlisi més profunda, la valoració del procés és positiva”.

stats