Primer dia sense cap detingut per incomplir l'estat d'alarma des del 17 de març a les Illes

Els cossos policials van posar aquest dilluns més de 200 propostes de sanció per vulnerar les mesures de seguretat a les Balears

L'entrada de les Illes Balears en la fase 1 ha suposat un descens total del nombre de detinguts per incomplir l'estat d'alarma, que s'ha reduït a zero durant la primera jornada. Aquest dilluns va ser el primer dia en què els cossos policials no van arrestar cap persona per incomplir el confinament des de la primera setmana en què es va fer obligatori. A partir de dia 17 de març els agents van passar d'informar i sancionar només a fer la primera detenció. Des d'aleshores, cada dia han arrestat gairebé una mitjana de 10 ciutadans per dia, la majoria homes.

La Delegació del govern espanyol a les Illes Balears ha informat aquest dimarts que amb la flexibilització de la circulació de persones no es faran tants controls de cotxes. A més, des d'aquesta setmana, tant a Mallorca com a Menorca i les Pitiüses, es permet a la població desplaçar-se a bars i comerços en qualsevol moment del dia, però dins el seu horari d'obertura. Aquest fet també dificulta la vigilància al carrer, atès que hi ha molta més gent en circulació.

Tot i això, aquest dilluns els cossos policials van posar 235 propostes de sanció a les Illes per incomplir les restriccions acordades al Reial Decret 463/2020 per a la gestió de la crisi sanitària del coronavirus. D'aquestes, 75 varen ser a Palma, 14 a Manacor i 8 a Eivissa. En canvi, a Maó, Ciutadella i Formentera no es va registrar cap denúncia.

Aquesta xifra també ha experimentat un descens amb relació als dies anteriors, en què es van arribar a posar una mitjana de 600 multes al dia. D'ençà que es va declarar l'estat d'alarma, informa la Delegació, ja s'han comptabilitzat més de 20.600 propostes de sanció a les Balears.

Iberia i Air Europa ja acumulen quatre denúncies per incomplir les mesures de seguretat

Així mateix, continuen els controls als aeroports de les Balears, on també s'esperen canvis en els propers dies amb l'aplicació de la nova ordre ministerial de diumenge, que permet que els vols regulars entre illes estiguin al 50% de la seva capacitat. A l'aeroport de Son Sant Joan de Palma, que va estrenar dilluns controls de temperatura, hi van arribar 520 passatgers, mentre que 444 van sortir de l'illa en 18 vols programats.

A l'aeròdrom d'Eivissa es van rebre 169 viatgers en dos vols d'entrada i 119 es van enlairar en dos vols de sortida. Finalment, l'aeroport de Menorca va comptabilitzar l'arribada de 58 persones i la sortida de 41 en quatre vols programats.

EDICIÓ PAPER 04/07/2020

Consultar aquesta edició en PDF