Societat 06/10/2020

El primer cribratge a les residències de Mallorca acaba amb el 91% de les PCR negatiu en covid-19

Les primeres proves massives als centres d'atenció a persones amb discapacitat han detectat 20 positius

Ara Balears
2 min
Imatge d'arxiu.

PalmaEl primer cribratge a les residències de gent gran de Mallorca ha conclòs amb el 91% de les PCR negatiu en covid-19 –89% d’usuaris i 94% de treballadors. A més, a 24 dels 44 centres tots els tests han resultat negatius. Així ho ha comunicat l'Institut Mallorquí d'Afers Socials (IMAS), que ha tirat endavant les proves massives en col·laboració amb la Creu Roja i la Conselleria de Salut. Aquest cribratge ha permès tenir monitoritzats 3.570 usuaris i 3.100 treballadors i conèixer el grau d’afectació del covid-19 a les 44 residències de l'illa.

El cribratge complet, fet a final de la setmana passada als 321 usuaris i 394 treballadors de la residència La Bonanova, de Palma, ha detectat vuit nous positius entre els 110 residents que feien la quarantena per haver estat contacte estret d’altres usuaris positius confirmats el passat 19 de setembre. Tots els afectats per la malaltia del centre es troben ingressats a hospitals o han estat traslladats a la residència Sa Riera, habilitada per l’IMAS per atendre usuaris asimptomàtics d’altres centres.

Una vegada acabada la primera ronda de cribratges complets a residències de gent gran, a final de la setmana passada varen començar a fer-se proves massives a tots els centres de persones amb discapacitat. Els primers resultats apunten que les darreres 24 hores s’han detectat 20 persones positives (17 usuaris i 3 treballadors).

En acabar amb el monitoratge a aquests centres, està previst que es facin cribratges complets als centres de la xarxa d’inclusió social. Un pic hagin finalitzat, es tornarà a repetir el cribratge a totes les residències de gent gran. La intenció és repetir les proves als col·lectius més vulnerables una vegada cada mes com a mínim.

Per tal de controlar els contagis a les residències de persones grans, les darreres setmanes s’han intensificat les mesures de contenció de la pandèmia amb accions com el nomenament d'un referent a cada residència que té com a funció principal coordinar totes les tasques relacionades amb el covid-19.

A més, en coordinació amb les conselleries de Salut i la d’Afers Socials, s’ha intensificat el pla de formació per al personal propi i de residències, amb l’objectiu d’insistir en el compliment de les mesures d’autoprotecció per evitar contagis. També, i de manera conjunta amb les conselleries de Salut i de Treball, s’ha establert un calendari d’inspeccions periòdiques setmanals per garantir l’assistència sanitària, social i de prevenció de riscos a tota la xarxa residencial.

stats