Societat 20/03/2019

La primavera comença oficialment aquest vespre

Tot i que avui és l'equinocci, el dia no durarà exactament el mateix que la nit

Marc Gassó / Miquel Bernis
3 min
Matí primaveral a Hostalets de Balenyà / EMILI VILAMALA

BARCELONAAquest vespre donarem la benvinguda a la primavera, que tindrà una durada de 92 dies i 18 hores. La nova estació entrarà a les 22.59 h. Just quan falti un minut per a les onze de la nit es produirà l’equinocci de primavera, en què, suposadament, el dia i la nit duren el mateix. Però, és realment així?

Dos cops a l'any, en els equinoccis de març –l’actual– i de setembre, es diu que les 24 hores del dia estan repartides en 12 hores de dia i 12 de nit, però no és del tot cert. En realitat, hi ha més dia que nit durant el dia de l'equinocci. Quan realment el dia i la nit duren el mateix és el dia de l'equilux, que té lloc uns dies abans.

La majoria d'experts consideren l'alba el moment en què la part més elevada del sol sobresurt per l'horitzó, i defineixen la posta de sol quan l’última porció del sol s’amaga. Això, en si mateix, ja proporciona un temps extra de 2,5 a 3 minuts de llum a les latituds mitjanes. El fenomen avança la sortida del sol però retarda el capvespre, i afegeix diversos minuts de llum cada final del dia.

Explicació visual de la refracció de l'atmosfera / METOFFICE

D’altra banda hi ha la refracció de l'atmosfera de la Terra, que juga un paper clau: actua com una lent (un prisma), i fa que el sol s'elevi aparentment uns 0,5° per sobre de l'horitzó respecte de la seva posició real. Això passa especialment quan el sol és baix a l'horitzó. Quan a la posta de sol veiem el disc solar a l'horitzó, en realitat ja és just a sota de l'horitzó. Per tant, el dia de l'equinocci hi ha més dia que no pas nit. La refracció atmosfèrica varia depenent de la temperatura de l'aire, la humitat i la pressió atmosfèrica. Menys temperatura, més humitat i més pressió baromètrica augmenten la refracció atmosfèrica.

El dia de l'equinocci, doncs, els dies i les nits no són exactament iguals (encara que gairebé). Hi ha una mica més de dia que de nit. Aquests dos factors explicats proporcionen vuit minuts extres de llum del dia el dia de l'equinocci en latituds mitjanes. L’equilux aquest any va ser el 17 de març, diumenge. Llavors sí que la nit i el dia van durar exactament 12 hores.

Esdeveniments astronòmics d’aquesta primavera

La mateixa nit que arriba la primavera es produirà la tercera superlluna de l’any, l’última del 2019 i la més dèbil, perquè estarà gairebé mil quilòmetres més lluny que l'últim cop que es va donar el fenomen, al febrer.

D’altra banda, també es podrà observar a ull nu el planeta Mart, que serà visible després de la posta de sol. Venus, Saturn i Júpiter també seran apreciables a simple vista, però a les primeres hores del dia, durant l’albada.

La nit del 5 al 6 de maig, coincidint amb una lluna nova, tindrem la pluja d’estrelles de les Aquàrides, que serà una de les millors del 2019 a causa de la lluna nova. Els astrònoms preveuen fins a 30 meteors/hora, que travessaran el cel d’est a oest a partir de les 10 de la nit del dia 5 i arribaran al seu màxim en les primeres hores del matí del dia 6. El motiu de la fama d'aquesta pluja de meteors anual no és la seva quantitat d'estrelles fugaces, sinó la seva procedència: cada meteor que vegeu aquesta nit és un fragment del cometa Halley.

Malgrat que és un tema de gran debat últimament, un any més tornarem a canviar l’horari. Aquest canvi s’haurà de fer la nit del 30 al 31 de març, quan s’avançarà una hora més el rellotge. Per tant, dormirem una hora menys, però tindrem sol fins passades les vuit del vespre.

stats