Societat 12/11/2021

Presó provisional per al conegut com a depredador sexual del Raiguer

La Guàrdia Civil va tornar a arrestar el jove de 24 anys, aquesta vegada per violació

3 min
Imatge de la darrera detenció del jove de 24 anys.

PalmaEl jutjat d'Instrucció número 1 d'Inca en funcions de guàrdia ha dictat presó provisional comunicada i sense fiança per al jove de 24 anys conegut com el depredador sexual del Raiguer –comarca on ha estat implicat en desenes de casos de violència sexual–, acusat de violació. La Guàrdia Civil el va tornar a arrestar dijous, només una setmana després de la darrera detenció, per un delicte d'agressió sexual amb penetració a una dona a Sineu, a la qual també va amenaçar amb un ganivet.

Segons han confirmat fonts del Tribunal Superior de Justícia de les Illes Balears (TSJIB), el jove ha passat aquest divendres a disposició judicial, només un dia després de rebre l'alta de la Unitat de Psiquiatria de l'Hospital Comarcal d'Inca. Els fets pels quals ha entrat a la presó varen ocórrer el 31 de desembre a l'estació de tren de Sineu, tres dies abans que fos detingut –dimarts 2 de novembre– i que quedàs sota vigilància psiquiàtrica.

La Guàrdia Civil va rebre una denúncia d'una dona per delictes d'agressió sexual i robatori que va donar lloc a una investigació. A partir de les dades que va aportar la víctima, varen determinar que l'agressor era el jove que ja tenia nombrosos antecedents per delictes similars.

Segons varen explicar els agents en una nota de premsa, "l'home ja havia assetjat i perseguit dones als voltants de les estacions de tren, però no havia aconseguit consumar cap agressió sexual". El dia de la violació, l'home va aprofitar que la víctima caminava sola, prop de l'estació de ferrocarril de Sineu, i que va començar a ploure, per oferir-li ajuda.

Amenaça de mort

Una vegada es va guanyar la seva confiança, la va dirigir al lloc on ell volia i amb un ganivet la va amenaçar de mort. La seva actitud va atemorir la dona, fet que li va permetre consumar la violació. Després d'això, va agafar els doblers que duia a la bossa.

Així, els guàrdies civils varen aprofitar que l'individu estava ingressat a l'àrea de Psiquiatria de l'Hospital Comarcal d'Inca per reunir tots els elements de prova necessaris per detenir-lo de nou aquest dijous, quan tenia previst rebre l'alta mèdica. Al mateix temps, els agents investiguen altres denúncies per delictes de caràcter sexual, tot i que de menor gravetat, en els quals l'individu hauria participat.

Com va informar l'ARA Balears aquest cap de setmana, el coordinador autonòmic de Salut Mental, Oriol Lafau, discrepa de la mesura adoptada per la jutgessa de fer internar el delinqüent a Psiquiatria. El metge manté que “és un fill sa del patriarcat” i que el més fàcil com a societat és “tapar les nostres errades” dient que té un trastorn mental.

Fill sa del patriarcat

“Pot ser que tingui una malaltia, i no hi ha cap problema”, apunta Lafau, però adverteix que això no té per què ser l’explicació de les seves conductes envers les dones. Al cap i a la fi, no totes les persones amb trastorns “tiren cap a aquest costat”, recorda. “Com a societat, intentam amagar les nostres errades estructurals, i el patriarcat n’és una. Per això agafam un cap de turc, que són les persones amb problemes de salut mental, els més desfavorits”, lamenta el coordinador autonòmic.

A més, afegeix, “quedam més tranquils si hi cercam una explicació, com ara que té una malaltia”, i denuncia que això “estigmatitza”. Lafau alerta que “no es pot associar una cosa amb l’altra, perquè després podria semblar que tots els pacients psiquiàtrics són delinqüents”.

En aquest sentit, el psiquiatre fa una diferenciació: “Els depredadors sexuals no tenen malalties mentals, són males persones. I amb això el que feim és desresponsabilitzar-les del que estan fent malament”. Per això dubta que la decisió de la jutgessa fos la més encertada i opina que hauria d’haver enviat el detingut al calabós i no a la planta de Psiquiatria. “Allà l’estàs ficant a la boca del llop, on hi ha les dones més febles. És un festí, per a ell”, explica.

Ara bé, algunes mesures judicials de seguiment psiquiàtric “moltes vegades han estat encertades”, atès que el metge assegura que és habitual en molts de casos. “Però això de trobar un depredador sexual en una planta de Psiquiatria mai ho havíem vist”, assenyala. Si bé és normal que algunes persones necessitin una avaluació psicològica o psiquiàtrica com a prova “pericial”, per veure “quina personalitat tenen”, el fet d’“estar ingressat significa tenir una malaltia molt greu de salut mental”.

stats