Societat 22/05/2022

Presó preventiva per al patró d'una pastera rescatada a la deriva dimecres a Mallorca

L'embarcació transportava 19 persones en una travessia que va durar 28 hores des d'Algèria

ARA Balears
2 min
La pastera rescatada en aigües de la Colònia de Sant Jordi

El patró d'una pastera rescatada a la deriva dimecres passat a Mallorca, provinent d'Algèria amb 19 persones a bord, ha estat condemnat a presó preventiva després que la Policia Nacional el detingués com a presumpte autor d'un delicte d'afavoriment d'immigració il·legal, segons ha informat el cos policial aquest diumenge en una nota de premsa. Les 19 persones van ser traslladades a la Colònia de Sant Jordi i lliurades a la Guàrdia Civil.

Els ocupants de l'embarcació finalment van ser posats a la disposició de la Policia, autoritat policial competent en matèria d'estrangeria. A aquestes persones se'ls van obrir, per part de la Brigada d'Estrangeria de la Policia, els corresponents expedients de devolució per entrada irregular en territori espanyol i, per tant, a la Unió Europea. Els membres de la unitat contra xarxes d'immigració i falsedats documentals (Ucrif) van obrir de manera paral·lela una recerca per tractar d'esbrinar si existia algun delicte en aquesta entrada irregular i van aconseguir esbrinar qui era la persona que tripulava l'embarcació i havia dirigit aquesta activitat il·lícita.

Els agents van saber que l'embarcació havia partit de Boumerdes i que la travessia havia durat 28 hores. Els ocupants havien pagat una mitjana de 1.000 euros i molts dels viatgers tenien com a destinació altres països d'Europa, si bé alguns volien quedar a Mallorca. En el trajecte els ocupants havien passat por perquè l'embarcació no reunia les mesures de seguretat mínimes, no disposaven d'armilles salvavides ni de sistemes d'avís, ni tan sols de bengales; el patró es guiava per un GPS i una brúixola. La idea era arribar a la zona de Cabrera i allà demanar ajuda, si bé no van arribar al seu objectiu, van quedar a la deriva i foren rescatats.

Modus operandi

Les organitzacions criminals dedicades a la migració clandestina de les costes algerianes a Mallorca es troben situades a la zona de Dellys, a la costa al nord-est d'Algèria. Aquestes organitzacions estan compostes pels aconseguidors, que són els qui ofereixen el viatge a Espanya en pastera per una quantia que al canvi ronda els 1.000 euros per persona. Fan aquests oferiments en diferents establiments públics d'Algèria, normalment a joves homes, i s'encarreguen, així mateix, de recaptar els doblers.

També altres membres s'encarreguen d'aconseguir totes les eines per fer el viatge, com l'embarcació, el combustible, el motor i un dispositiu de GPS. I, finalment, els transportistes o patrons de l'embarcació són els encarregats de fer el viatge. Precisament, el patró de l'embarcació ha estat aquesta vegada la persona detinguda. Després del seu pas a disposició judicial, ha ingressat a presó preventiva per delictes d'afavoriment d'immigració il·legal i pertinença a organització criminal.

stats