El president de l'IMAS reconeix que el principal focus de contagi de covid-19 a les residències són els treballadors

Javier de Juan assenyala que no hi ha constància de cap infectat per les visites dels familiars en la segona onada de la pandèmia

El president de l'Institut Mallorquí d'Afers Socials, Javier de Juan, ha reconegut aquest dimarts que a hores d'ara la principal via dels contagis de covid-19 a les residències de gent gran són els treballadors. Durant la seva compareixença per explicar la situació d'aquests centres en la segona onada de la pandèmia a les Balears, De Juan ha explicat que bàsicament hi ha tres portes d'entrada del coronavirus a les residències: "Les sortides dels usuaris autònoms, les visites dels familiars i els treballadors, els quals tenen relacions fora dels centres".

"Les sortides dels residents que tenen autonomia s'han limitat i ells ho han entès i ho accepten", ha indicat el president de l'IMAS, qui també ha destacat que, malgrat que "les visites de familiars varen ser focus de propagació durant la primera onada, ara s'estan duent a terme de manera controlada i no hi ha constància de contagis".

Així, si els residents no surten i no hi ha contagis a causa de les visites, només queda la tercera via, la dels treballadors. "Efectivament, hi ha un degoteig de casos de treballadors que han estat contactes estrets de positius, i aquesta ha estat una manera d'entrada en els centres", ha comentat De Juan. "Encara que ho estan fent molt bé, els treballadors són una via perquè tenen relacions fora dels centres, no estan aïllats de l'exterior i són permeables", ha continuat.

De fet, l'IMAS i la Conselleria de Salut faran formació als treballadors de les residències per recordar els protocols preventius. "Són protocols difícils i basta que una persona no els compleixi perquè els contagis arribin als centres", ha especificat De Juan, a més d'indicar que caldrà insistir en els protocols "perquè també hi ha hagut canvis en el personal per substitucions i baixes".

EDICIÓ PAPER 19/09/2020

Consultar aquesta edició en PDF