El president de la Federació d'Associacions de Periodistes no es creu que la Fiscalia no hagi tocat els mòbils

Nemesio Rodríguez ha exigit una "rectificació" i la "devolució immediata" dels telèfons, tot i que considera que "el mal ja està fet"

"Jo no em crec que la Fiscalia no hagi mirat els mòbils, ha assegurat el president de la Federació d'Associacions de Periodistes Espanyols (FAPE), Nemesio Rodríguez. El representant de la premsa estatals assegura que l'escrit que aquest dimecres va fer la Fiscalia Anticorrupció, que explicava que els telèfons dels periodistes eren eines d'un delicte de filtració d'informació del sumari del cas Cursach, incorre en contradiccions. "Si sabien qui eren els filtradors, per què fan aquesta passa?", s'ha demanat.

El president de la FAPE i la presidenta de l'Associació de Periodistes de les Illes Balears, Ángeles Durán, han comparegut aquest dijous demanant una rectificació a la justícia i la "devolució immediata" dels terminals als periodistes de 'Diario de Mallorca' i d'Europa Press Balears. 

És la primera vegada a l'Estat que la persecució d'un delicte preval sobre el secret de sumari d'un periodista. Aquest fet, expliquen, ha tingut repercussions fins i tot a l'àmbit internacional i, a hores d'ara, hi ha 1.700 signatures per defensar el secret professional dels periodistes. 

Amb tot, el tribunal europeu dels drets humans sí que havia creat jurisprudència al respecte fent prevaler sempre el secret professional sobre els altres delictes. Segons Rodríguez, el jutge i el fiscal que han ordenat la intervenció de mòbils devien desconèixer aquests antecedents. "No són coses de periodistes, es vulneren drets que ens afecten a tots", ha recordat el representant estatal. Després d'aquests fets, la federació es planteja demanar que el secret professional, protegit per la Constitució, es desenvolupi amb una llei orgànica com ja passa amb la clàusula de consciència. Ara bé, demana que sigui una regulació "clara, concisa i curta", ja que "regular és limitar", ha dit.

Finalment, Nemesio Rodríguez ha confessat que en cap moment no hi ha hagut un contacte directe entre membres de la judicatura i periodistes després dels fets. Ha assegurat que el president del Consell General del Poder Judicial (CGPJ) va rebutjar rebre'ls quan els volien fer entrega d'una recollida de firmes. A l'hora de valorar el comunicat que divendres passat va fer el consell l'ha titllat de "corporatiu", recordant que es va voler protegir la independència de cada jutge. 

EDICIÓ PAPER 13/07/2019

Consultar aquesta edició en PDF