Societat 12/07/2018

Es presenta Plural, el Súmate mallorquí

La plataforma vol agrupar els castellanoparlants i nouvinguts que defensen la immersió lingüística i el bon finançament

Jaume Ribas
2 min
Marcos Augusto i alguns dels assistents a la presentació de Plural a la llibreria Ideari.

PalmaAquest dijous a l'horabaixa s'ha presentat a la llibreria Ideari de Palma la plataforma Plural, un col·lectiu que pretén agrupar persones "al marge de quins siguin els seus orígens familiars o el seu lloc de naixement". Plural vol unir els nouvinguts i els mallorquins castellanoparlants per reivindicar el "consens" entorn de la normalització lingüística i demanar un sistema de finançament que millori la situació de les Illes Balears.

El mestre de cerimònies i, de moment, portaveu de la plataforma, és Marcos Augusto. Aquest jove, que actualment treballa al grup polític de MÉS al Consell de Mallorca, reivindica que el col·lectiu és "apartidista" però "profundament polític".

A la presentació d'aquest col·lectiu, que ara té previst començar a muntar actes i campanyes, hi han assistit els dos coordinadors de MÉS, Bel Busquets i Guillem Balboa; alguns militants d'El Pi; el president de l'Obra Cultural Balear, Josep De Luis, sindicalistes i representants de la comunitat xinesa i senegalesa.

Un Súmate a la mallorquina?

Plural presenta algunes semblances amb l'associació catalana Súmate, un grup de castellanoparlants independentistes. Igual que Súmate, Plural també intenta apropar els castellanoparlants i els nouvinguts a reivindicacions tradicionalment vinculades al sobiranisme o als partits progressistes, com la normalització lingüística o l'autogovern. Tanmateix, Marcos Augusto ha marcat algunes distàncies amb l'associació catalana perquè tots dos col·lectius són "fruit del context" i Súmate va "clarament més enllà".

"El castellà no és patrimoni de la dreta"

Plural defensa que "parlar castellà no ha de ser entès com una opció política" i denuncia que la dreta tracti el català com "un patrimoni". "Volem la pau social en un tema que ja estava més que treballat i consensuat, ja que tenim el convenciment que la normalitat lingüística és un tema de tots i de totes", diu el manifest que han presentat en mitja dotzena d'idiomes.

Per als impulsors de Plural, cal "fer comunitat" no només entre catalanoparlants i castellanoparlants, sinó també amb migrants vinguts d'arreu, parlin la llengua que parlin.

stats