Societat 13/09/2020

Les preguntes (sense resposta) del curs més difícil

La incertesa marcarà tot l’any escolar, des de les conseqüències en l'aprenentatge fins a les activitats de temps lliure

Laia Vicens/ Ara Balears
2 min
Nins i familiar arriben a l'escola el primer dia de curs

PalmaDesprés que uns 170.000 alumnes hagin començat el curs escolar més incert, encara hi ha preguntes sobre la tornada a les aules, tant per l'estudiant com per les seves famílies. Aquestes són les preguntes sense resposta del curs més difícil.

Aprendran menys?

No es tracta de recuperar el que no s’ha fet, sinó de triar l’essencial

Les mesures sanitàries són clares, però una altra cosa són les mesures educatives que cal afrontar i sobre les quals hi ha poques indicacions oficials. Els experts consultats afirmen que no es tracta de recuperar el que no es va poder fer el curs passat, sinó de triar “els continguts imprescindibles”, diu César Coll, catedràtic d’Educació de la UB. Un currículum més bàsic que vagi al gra.

Què passa si no hi van?

L’avís de la Fiscalia pot quedar en no res si no hi ha desatenció

La Fiscalia ha avisat que actuarà si els infants no van a classe per motius injustificats perquè l’ensenyament és obligatori de 6 a 16 anys. Ara bé, perquè l’absentisme es consideri una infracció penal s’ha de demostrar que els progenitors desatenen els seus fills. No està clar a què s’enfronten els qui no duguin els fills a classe per por del contagi.

Què passa amb les activitats de temps lliure?

Els majors de sis anys hauran de dur mascareta obligatòriament

El Govern de les Illes Balears va informar aquest divendres que aquestes activitats destinades a la població infantil i juvenil s'hauran de dur a terme en grups estables de fins a 10 participants i els majors de sis anys hauran de dur la mascareta obligatòriament. Tot i això, aquesta normativa té una vigència de 15 dies encara que es pot allargar.

I la gestió emocional?

Famílies i docents, preocupats per la separació física

“Han separat el meu fill i un dels seus millors amics en els grups de convivència i se’m trenca el cor de veure’l plorar perquè, tenint-lo tan a prop, no hi podrà ni parlar”, va tuitar l’escriptor Marc Pastor. El director de l’Institut Jaume Sobrequés de Girona, Joan Cumeras, també es mostra preocupat per “l’impacte emocional de no poder interaccionar entre ells”. “He demanat als professors que estiguin alerta”, diu.

Es repartiran ordinadors?

Educació comprarà 4.000 ordinadors més

La Conselleria d’Educació té previst comprar 4.000 ordinadors més per als alumnes que els necessitin, que se sumen als 3.000 que adquirí durant l’estat d’alarma. Els dispositius seran per als estudiants a partir de 4t de Primària, i l’objectiu és reduir l’escletxa digital i equipar l’alumnat per al curs 2020-21.

Com serà l’entrada?

Deixar tres fills a l’escola pot suposar 30 minuts de temps

Si els centres fan entrades esglaonades cada 10 minuts, com s’ha demanat, deixar tres fills a l’escola pot suposar mitja hora de temps. Caldrà veure si això té afectacions en la mobilitat, sobretot a les grans ciutats, i en les jornades laborals a la feina.

Hi haurà permís retribuït?

El govern espanyol, molt dividit, insisteix en la reducció

De moment, no. El govern espanyol s’ha contradit en diverses ocasions sobre donar un permís retribuït per cuidar fills que estiguin en quarantena. Pedro Sánchez ha refredat aquesta opció en instar els pares i mares a reduir-se la jornada (i el sou) per tenir cura dels petits.

stats