Societat 11/06/2020

El PP demana la compareixença de Gómez, Santiago i De Juan per la classificació dels malalts de les residències

Els populars han fet les sol·licituds pel procediment d'urgència

Ara Balears
1 min
Façana de la residència que l'empresa DomusVi té a Palma

PalmaEl Partit Popular de les Balears ha demanat pel procediment d'urgència la compareixença davant del Parlament de la consellera de Salut, Patricia Gómez; la consellera d'Afers Socials i Esports, Fina Santiago; i el president de l'Institut Mallorquí d'Afers Socials (IMAS), Javier de Juan, el qual depèn del Consell de Mallorca, perquè expliquin la classificació per colors dels usuaris de residències de gent gran durant la crisi del coronavirus.

Segons va informar Diario de Mallorca, els padrins varen ser classificats amb els colors verd, taronja i vermell, segons el seu estat físic i cognitiu –de millor a pitjor–, per indicació de la Conselleria de Salut. En cas de donar positiu al covid-19, els verds podien ingressar als hospitals i l'UCI, mentre que els vermells havien de rebre cures pal·liatives. Pel que fa als usuaris classificats com a taronja, s'havia d'estudiar cada cas.

Els populars han reclamat que Gómez comparegui davant la Comissió de Salut, i que Santiago i De Juan ho facin davant la d'Assumptes Socials, Drets Humans i Esports. La petició es fa arran de "la notícia apareguda als mitjans de comunicació en relació amb el sistema de classificació dels malalts de covid-19 a les diferents residències de gent gran".

Patricia Gómez ha defensat aquest dijous el sistema de classificació, el qual facilita una gestió més ràpida i eficaç. "És un sistema reconegut a escala internacional, que està fora de qüestió", ha dit, a més d'assegurar que es tornarà a utilitzar si és necessari. La consellera també ha destacat que els usuaris de les residències es varen traslladar en funció de les seves necessitats a hospitals especialitzats en cronicitat, com Sant Joan de Déu i el Joan March.

stats