Societat 01/06/2020

Els nous protectors de la posidònia: 14 robots submarins contra els fondejos il·legals

També serviran per detectar altres problemes, com ara vessaments a la mar, i per cartografiar els fons

Kike Oñate
2 min
Els robots submarins vigilaran els fondejos il·legals sobre posidònia.

PalmaEl servei de vigilància de la posidònia inicia la quarta campanya de conservació i ho fa amb l'ajuda de 14 robots submarins que facilitaran les tasques de control per evitar fondejos il·legals, segons ha explicat el conseller de Medi Ambient, Miquel Mir, en una roda de premsa a la platja de Portals Vells de Calvià. L'any passat es va fer una prova pilot i a causa del seu èxit els robots s'incorporen a les tasques de protecció. A més, serviran per detectar altres problemàtiques ambientals, com ara vessaments a la mar, però també per cartografiar els fons i fer censos d'espècies.

Els 14 robots submergibles (model ROV) han estat adquirits per Red Eléctrica Española i cedits a la Conselleria gràcies a un conveni de col·laboració a través del qual la companyia elèctrica dona 20.000 euros anuals per a la conservació de la posidònia. Els robots submarins es podran controlar a distància des d'una embarcació en superfície a través d'un cable.

Una altra novetat d'enguany és que per evitar contagis de coronavirus els informadors del servei de protecció de la planta marina no repartiran fullets a les embarcacions com feien fins ara i distribuiran un codi QR.

Aquest estiu l'operatiu de vigilància mantindrà les 15 embarcacions que faran controls des d'aquest mateix dilluns i fins al 30 de setembre al conjunt de les Balears. Concretament, hi haurà cinc barques a Mallorca, cinc a Formentera, tres a Eivissa i dues a Menorca. El conseller ha recordat, però, que el servei per evitar fondejos il·legals sobre la posidònia també tindrà el suport de les embarcacions de les Reserves Marines Protegides, la Guàrdia Civil i els agents de Medi Ambient de la Conselleria.

La Conselleria ha recordat en un comunicat que l'any passat es varen fer 121.245 actuacions. D'aquestes, 16.430 varen correspondre a les embarcacions informades pel servei de vigilància; 10.104 es posaren en contacte amb l'operatiu per demanar on era més adequat fondejar i es varen fer 86.207 actuacions per comprovar si l'àncora estava sobre posidònia, de les quals en 8.504 casos es va haver de reubicar l'embarcació.

Un sistema de retirada i reaprofitament de la posidònia seca

La campanya d'enguany, com ha apuntat el conseller, s'ha presentat al municipi de Calvià per posar en valor el fet que el Consistori ha dissenyat un pla d'actuació a les platges que està adaptat al Decret de protecció de la posidònia. La normativa estableix un sistema de retirada i reaprofitament de les fulles mortes.

D'aquesta manera, una part de les restes seques es destinen com a adob a les finques agrícoles, mentre que l'altra s'emmagatzema perquè una vegada acabi la temporada turística es pugui retornar al seu lloc per recuperar la funció natural de la posidònia morta: protegir l'arena de les platges dels temporals. A més, l'Ajuntament també està treballant per desenvolupar boies "per posar fi al fondeig lliure i que estigui controlat", com ha explicat el batle de Calvià, Alfonso Rodríguez.

stats