Societat 19/07/2020

La policia podrà posar multes per no dur la mascareta a l'espai públic a partir d'aquest dilluns

La norma afecta els majors de 6 anys i les sancions poden ser d'entre 25 € i 100 €

Ara Balears
2 min
A les platges i passeigs marítims no és necessari dur mascareta si es pot respectar la distància de seguretat

PalmaA partir d'aquest dilluns, els cossos policials començaran a sancionar aquelles persones que no duguin mascareta a l'espai públic, a excepció de les platges, passeigs marítims, el camp o quan s'estigui practicant esport. La norma -que afecta els majors de 6 anys- ja està en vigor des del 13 de juliol, però el Govern ha donat una setmana de marge abans de començar a multar.

Els agents que vulguin sancionar algun ciutadà per no dur la mascareta hauran de detallar a la denúncia la resposta que doni el ciutadà al fet de no dur la mascareta. Depenent d'aquesta, es determinarà la quantitat de la multa, que podrà ser d'entre 25 i 100 euros, segons les circumstàncies.

Les conselleres d'Administracions Públiques, Isabel Castro, i de Salut, Patrícia Gómez, van remetre dimarts una circular informativa a tots els cossos de la Policia Local de les Balears amb els criteris d'actuació i d'interpretació que han de seguir els agents en la tramitació de les denúncies.

Així, les actes que aixequin els policies locals a partir d'aquest dilluns hauran d'incloure la intencionalitat en la comissió de la infracció i, amb aquesta finalitat, "s'ha de fer constar la resposta donada al requeriment, la persistència o no en la comissió de la infracció i l'eventual negativa al compliment de l'obligació, si escau".

Les Balears i Múrcia són, de les comunitats on s'obliga a dur mascareta al carrer, les que tenen una norma més relaxada. A diferència dels altres territoris (Catalunya, Andalusia, la Rioja i Aragó) ni el Govern balear ni el murcià no exigeixen dur-ne a les platges ni al voltant de les piscines. A les Illes s'especifica que no cal dur-la sempre que l'afluència de persones permeti mantenir la distància interpersonal de seguretat (un metre i mig).

Pel que fa a les multes, només a les Balears s'ha parlat de gradació segons si hi ha reincidència o el risc que es provoca no duent-la. La resta fixa la sanció per no dur mascareta en 100 euros, tot i que Andalusia també indica que la multa pot arribar als 6.000 euros.

stats