Societat 26/09/2021

La Policia de Palma aclareix que "si alguna acta de drogues caduca, és perquè Sanitat no pot absorbir-les totes"

El cos municipal "aixeca més actes de les que Sanitat Exterior pot assumir", assenyala l'Ajuntament en un comunicat

ARA Balears
2 min
Imatge d'arxiu d'un agent de la Policia Local de Palma.

PalmaLa Policia Local de Palma ha publicat un comunicat aquest diumenge per aclarir algunes informacions publicades a mitjans locals amb referència a actes de drogues que haurien anul·lat perquè les mostres no van arribar a temps a les anàlisis. Davant això, la Regidoria de Seguretat Ciutadana de l'Ajuntament de Palma defensa que "si alguna caduca, és perquè el Ministeri de Sanitat no pot absorbir totes les actes que genera la Policia Local de Palma". Això voldria dir que "la Policia Local aixeca més actes de les que Sanitat Exterior pot assumir", afegeixen.

Si arriba a caducar, es produirà "en Infraccions Generals perquè queda a l'espera, pendent que Sanitat de l'Estat permeti que se'ls enviï la droga a analitzar, mitjançant cita, i, després, enviï el resultat de l'analítica", matisen. En qualsevol cas, la Policia Local manifesta que estan "al dia en la introducció d'actes de drogues en l'aplicatiu informàtic de gestió del procediment sancionador", en les quals s'inclouen "les 20.000 actes que es van aixecar durant l'estat d'alarma". La tramitació d'aquestes actes "es va traslladar al Grup de Recerca i Seguiment de Denúncies (GISD) per agilitar els processos", detallen.

D'aquesta manera, "les actes de substàncies estupefaents estan en mans d'Infraccions Generals, que és l'organisme instructor que ha d'incoar els expedients, i que necessita l'analítica de les substàncies que fa l'Administració Estatal de Sanitat", subratllen. Ara bé, "l'abril de 2021 –a causa de la situació de pandèmia i després de detectar una acumulació d'actes a Sanitat de l'Estat durant els mesos de març a juny– es va demanar a l'Estat que es fessin les gestions oportunes per evitar la caducitat de les actes que tenien pendent l'analítica", admeten.

Davant això, "el 16 d'abril va remetre un escrit a aquest efecte" i "es va acordar augmentar el 2021 la recepció mensual d'actes a analitzar per part de Sanitat de 80 a 120 mensuals per intentar analitzar tantes d'actes com fos possible". Però durant aquest temps la Policia Local assegura que "a més de vetllar pel compliment de la nova normativa sanitària derivada de la covid-19, va prosseguir amb la lluita contra la droga". De fet, la Junta de Govern d'aquesta setmana va aprovar una modificació del Pla d'ordenació d'estructura organitzativa i creació del Servei d'Infraccions Generals, la qual cosa suposa afegir a l'equip tramitador un cap de servei més i un TAC de reforç.

stats