Societat 24/08/2021

La Policia Nacional adverteix d'una nova estafa per email a Palma

El cos policial ha rebut entre tres i quatre denúncies per setmana relacionades amb fets similars

ARA Balears
2 min
Un agent de la Policia Nacional.

PalmaLa Policia Nacional ha advertit aquest dimarts en un comunicat d'una nova modalitat d'estafa "que té molta incidència actualment". Es tracta d'una pràctica que es fa a través de correu electrònic i per la qual ja s'estan rebent entre tres i quatre denúncies per setmana només a Palma, segons alerta el cos policial.

Aquesta estafa rep el nom de CEO, que respon a les sigles en anglès de Chief Executive Officer. El procediment consisteix que el ciberdelinqüent aconsegueix espiar els correus electrònics entre dues empreses, recopila informació rellevant del seu funcionament i se centra en els correus entre treballadors o responsables de pagar factures o fer transferències. Així, coneix els pagaments prevists.

A partir d'aquí, existeixen diversos tipus d'engany, però el més habitual és quan el ciberdelinqüent fa servir una adreça de correu electrònic molt semblant a la de l'empresa proveïdora. En algunes ocasions, fins i tot arriba a suplantar l'adreça i envia un correu a l'empresa deutora dient-li que faci el pagament a un altre compte bancari, que realment pertany al ciberdelinqüent.

Comptes estrangers

Els agents han pogut descobrir que el compte bancari fraudulent on s'envien els doblers ha estat creat amb dades falses. A més, una vegada ingressats els doblers, es transfereixen a un altre compte, generalment estranger, i així successivament fins que se'n perd el rastre.

Arran d'això, el Grup de Delinqüència Econòmica i Delictes Tecnològics recomana comprovar sempre la petició rebuda de canvi de compte bancari per part de l'empresa i prestar molta atenció a l'adreça dels correus del remitent, atès que normalment en canvia només un caràcter. També aconsellen implementar procediments segurs per fer pagaments i transferències que requereixin una doble verificació, atès que es poden arribar a desfalcar fins a 300.000 euros.

stats