La policia que va denunciar vexacions: "El meu superior em va dir 'bollera' de merda"

A la sortida del jutjat, la dona ha rebut una ovació de diverses persones que s'havien concentrat per  esperar-la

L'agent que va denunciar vexacions per part dels seus companys de la Policia Local per ser lesbiana ha assegurat aquest dilluns en el judici que quan es va dirigir al subinspector per dir-li que volia anar-se'n de la unitat perquè no aguantava més, la va insultar: "El meu superior em va cridar 'bollera' de merda".

"Em tractaven molt malament", ha assegurat a la seva declaració davant el tribunal de la secció segona de l'Audiència de Palma, que jutja tres policies per presumptes delictes contra la integritat moral, omissió del deure de perseguir il·legalitats, lesions psíquiques, denúncia falsa, fals testimoniatge i intent de presentar testimonis fraudulents i contra l'administració de justícia.

Ha relatat que la insultaven, que manipulaven la seva motocicleta per dificultar-li el treball, que empraven el sobrenom 'tisoretes' per cridar-la, que es tocaven els genitals mirant-la i rient, que en una ocasió li varen tacar la moto amb ous i un d'ells li va preguntar si li havia agradat "la truita", i que una altra vegada li varen preguntar en públic si havia sortit de l'armari.

Al seu pas, es posaven a jugar a pedra, paper o tisores, o simulaven que parlaven per un 'walkie talkie' i deien "canvi i tall", rient-se d'ella.

Ha explicat, a més, que no admetien que els mecànics de la Policia li haguessin rebaixat dos centímetres l'escuma del seient, i que manipulaven el vehicle elevant-ne l'amortiment o col·locant-hi el cavallet central en comptes del lateral perquè li costàs retirar-lo.

També li desinflaven la roda constantment i simulaven el so d'un pneumàtic desinflant-se quan passaven al seu costat.

"Per a mi eren vexacions perquè ja tot això passava poques setmanes després que jo entràs en la unitat. Hi vaig començar a l'agost i al setembre ja tenia problemes", ha assegurat. "La relació no va ser bona des del principi perquè mai no varen acceptar que jo fes feina allà", ha afegit.

A la seva declaració de dues hores i mitja davant el tribunal, la dona ha relatat que les burles, "l'assetjament i els insults" es varen convertir en una cosa quotidiana. "La seva manera de relacionar-se amb mi sempre ha estat a través de l'assetjament", ha insistit.

Segons la dona, els seus dos companys "estaven absolutament obsessionats" amb ella i la varen assetjar per forçar la seva sortida de la unitat en la qual treballaven i el seu superior, el subinspector, "ho podia haver aturat en dos segons perquè era molt respectat i no ho va fer perquè no va voler".

Quan els advocats defensors li han demanat qui va protagonitzar cada insult i quan, la dona ha insistit que era una pràctica quotidiana i constant, fins i tot quan ja no era la unitat motoritzada però coincidia amb algun dels acusats.

Ha relatat que arran dels fets va sofrir episodis d'ansietat, taquicàrdies i cefalees i està en tractament. "La meva vida no ha tornat a ser la mateixa", ha dit la víctima. "Això ha trastocat tot el meu món", ha declarat.

Ha relatat també que quan va denunciar públicament la seva situació en una entrevista a la ràdio el 2016, els ara acusats varen iniciar "una campanya d'assetjament i descrèdit" cap a ella que va incloure una denúncia falsa (varen intentar imputar-li una presumpta agressió a un detingut una nit en què ella ni tan sols va treballar), que ha dit que és "absolutament falsa".

Ha explicat que es va animar a denunciar gairebé deu anys després dels fets perquè la Fiscalia Anticorrupció va obrir una causa a la Policia Local de Palma per investigar-hi presumptes irregularitats i que no ho va fer abans per por que no hi hagués represàlies.

Després de la denúncia, els acusats varen intentar trobar algú que atestàs contra ella o li imputàs algun delicte. "Volien destrossar el meu testimoniatge perquè no tingués cap pes en aquest judici ni en els que afrontaré per la corrupció a la Policia". Segons ella, "una part important dels companys" varen deixar de parlar-li i clavaven cops de porta al seu pas.

A més, algú va forçar la porta del seu domicili, li varen robar el caixetí de la moto i la documentació i, després, el mateix vehicle, i varen marcar el porter automàtic de casa seva amb pintura negra. "Vaig pensar que em matarien, que em farien alguna cosa", ha afirmat.

Ha explicat que, uns dies abans del judici, va rebre amenaces a través d'una xarxa social i, a més, va trobar una bossa amb terra a la seva bústia.

A la sortida del jutjat, la dona ha rebut una ovació de diverses persones que s'havien concentrat per esperar-la. Entre elles, hi havia els regidors de Palma Aurora Jhardi i Aligi Molina i el diputat de Podem Carlos Saura.

La denunciant ha agraït el suport i ha dit que és "significatiu" que els acusats solament hagin respost als seus propis advocats quan ella ha prestat declaració durant dues hores i mitja. El judici continuarà demà dematí a les 10 h.

EDICIÓ PAPER 12/10/2019

Consultar aquesta edició en PDF