Societat 08/02/2021

Polèmica després que a Barcelona s'esborri un mural a favor de Pablo Hasél

L'Ajuntament assegura que no ha tapat el grafiti per cap "intervenció política" sinó a petició de la Guàrdia Urbana

2 min
Dos treballadors de la neteja tapen el mural en defensa de Pablo Hasél

BarcelonaMenys de 24 hores és el que ha durat l'últim mural que l'artista Roc Blackblock va estampar diumenge en un mur del districte de Sants-Montjuïc de Barcelona. L'objectiu de l'obra era denunciar la figura de Joan Carles I i la recent condemna de l'Audiència Nacional contra el raper lleidatà Pablo Hasél al considerar que és culpable d'un delicte d'injúries a la Corona i enaltiment del terrorisme. En el mural es veia la cara del Borbó amb diferents fletxes amb la bandera republicana clavades. Entre les dues fletxes clavades al front, un cartell on es podia llegir "ladrón". A l'entorn de la cara hi havia diferents inscripcions que l'acusaven d'"assassí d'elefants" o de "fill putatiu del dictador".

Aquest dilluns al matí, però, el mural ha sigut esborrat pels serveis de neteja de l'Ajuntament de Barcelona BCNeta i la xarxa de seguida ha bullit amb missatges contra el govern municipal, liderat per l'alcaldessa Ada Colau. El context de campanya electoral ha provocat que els partits polítics també se sumessin a les crítiques que estaven llançant els internautes contra l'alcaldessa Colau, al considerar que es tracta d'un acte de censura. De fet, al mateix parc de les Tres Xemeneies, on l'artista va pintar el mural, hi ha molts grafitis més que no han sigut esborrats. El mateix autor de la pintada denunciava en una sèrie de piulades que és més violent "empresonar gent per les seves piulades" que no pas el seu mural i assegurava que no és el primer cop que li censuren una obra a la ciutat de Barcelona. El raper Josep Valtònyc, que es va exiliar a Bèlgica el 2018 per no haver de complir una condemna de tres anys i mig de presó per les lletres de les seves cançons, també ha denunciat el que considera un doble joc de l'alcaldessa: "Ada Colau fa raps dient que són gent de carrer i fa piulades a favor de la llibertat d'expressió però no ha trigat ni 24 hores a fer que esborrin un grafiti a favor de la llibertat de Pablo Hasél, una mostra d'art de carrer que denuncia una realitat: que els Borbons són uns lladres".

El regidor de l'Ajuntament de Barcelona Eloi Badia ha assegurat que si s'ha esborrat el mural no ha sigut per cap "intervenció política", sinó perquè la Guàrdia Urbana ho havia demanat als serveis de neteja. "Hem demanat explicacions sobre quin criteri s'ha seguit per poder avaluar l'actuació", ha afegit.

Roc Blackblock adverteix que en els pròxims dies seguiran "les accions" per promoure "la llibertat d'expressió i la solidaritat amb Pabo Hasél". El raper lleidatà s'ha d'entregar abans de divendres, que és quan acaba el termini perquè ingressi a un centre penitenciari, però ja ha dit que no ho pensa fer.

stats