Societat 22/06/2019

Els pobles planten cara a la tímida regulació del sector

Alguns consistoris cerquen la fórmula per combatre els privilegis d’un negoci profitós

M. F. / A. S.
2 min
Els pobles planten cara a la tímida regulació del sector

PalmaLa Llei d’addiccions de les Balears ja té 14 anys. Es va fer l’esborrany d’una nova proposta legislativa durant la darrera legislatura, però no va prosperar. La llei vigent ignora les conductes addictives com la ludopatia, però la futura norma pretén tenir en compte els videojocs i les apostes, explica Francisca Bibiloni, coordinadora autonòmica de Drogues. A més, un decret del 28 de maig enforteix tímidament la regulació d’aquests negocis. Estipula, per exemple, la distància mínima de 100 metres d’una sala respecte de centres escolars o parcs infantils, i prohibeix l’obertura d’un nou local a manco de 500 metres d’un altre, en el cas de Palma. La distància mínima per a la resta de municipis és de 250 metres. Aquests requisits no es compleixen a molts llocs, on s’establiren sales de joc abans que la legislació els ho impedís. És el cas de la cèntrica plaça de Pere Garau de Palma, on hi ha set sales de joc massa a prop, segons la normativa.

Marina Llobera, portaveu d’Alternativa per Pollença, explica que el seu grup impulsà al febrer una moció per regular el funcionament de les tres sales de joc del poble, dues de les quals són molt a prop d’un parc infantil. Llobera diu que la moció pretén limitar-ne els horaris, que és “una de les poques competències municipals”. El text es presentà amb la intenció de regular-ne la publicitat i combatre la ludopatia: “Les sales de joc són una epidèmia que afecta especialment la gent més jove i de classe treballadora”, deia Alternativa en un comunicat, i afegia que l’alcohol i el menjar barat que s’ofereixen en aquests locals no ajuden a combatre’n el perill. “Ens preocupa que es normalitzi aquest espai com un lloc de socialització més, és un lloc pensat per enganxar”, sosté Marina Llobera.

Artà també acull una sala de joc i, com a Pollença, alguns grups polítics constaten una “preocupació creixent” per aquest fenomen. Al febrer, Alternativa per Artà, el PSOE, El Pi i Unió d’Independents d’Artà dugueren al ple una moció per prohibir la publicitat d’aquests locals i frenar-ne l’expansió amb normes urbanístiques, mesures de prevenció davant la ludopatia i propostes fiscals. La portaveu de la formació, Aina Comas, destaca que els Serveis Socials havien detectat persones amb problemes de salut mental agreujats per la facilitat d’accés al joc. A Calvià, on hi ha 14 sales de joc, Esquerra Oberta també presentà una moció per limitar-les a la vora d’espais culturals i infantils.

La regulació estatal és minsa, però Unides Podem ha plantejat restringir l’activitat d’aquests negocis. Proposa que no es puguin anunciar. Seria una prohibició similar a la que actualment es regeix per a productes considerats nocius, com el tabac i l’alcohol. El secretari de la patronal del joc a les Balears, Miquel Àngel Riera, també constata un augment de la visibilitat de les sales i assegura que la regulació vigent pràcticament no restringeix la mida dels cartells.

stats