Societat 18/06/2013

Les pluges i el desglaç provoquen inundacions a la Vall d'Aran i la crescuda de rius al Pirineu

La Garona s'ha desbordat entre Viella i França, i Protecció Civil posa en alerta el pla Inuncat per possible desbordament de la Noguera Pallaresa

Miquel Bernis
2 min

BarcelonaUna profunda i potent borrasca està afectant bona part de la conca de l'Ebre, especialment l'Aragó i Navarra, però també l'oest de Catalunya i les comarques de la Franja. Fins ara les pluges més abundants s'han recollit a la Vall d'Aran, des d'ahir i fins a les 8 del matí d'avui s'han acumulat 79 l/m2 a Viella i 51 a Arties, unes pluges que estan provocant desbordaments puntuals de la Garona, que fan que s'hagi tallat la circulació a la N-125 i a la N-230 entre Viella i França. Fins i tot la C-28 està tallada al seu pas per Arties. També destaquen en altres sectors del Pirineu els 76 l/m2 a la Bonaigua, 55 a Espot, 40 a la Vall de Boí, 35 al Pont de Suert i 33 a la Pobla de Segur. El desglaç accelerat per les pluges juntament amb l'aigua que va caient avui han fet que Protecció Civil hagi activat aquesta matinada la fase d'alerta del pla Inuncat.

Les pluges continuaran durant tot el dia a l'oest, però no s'estendran clarament a la resta de comarques. A la tarda serà quan probablement plourà amb més ganes, fins i tot amb la possibilitat que alguns xàfecs puguin anar acompanyats de calamarsa. Durant la nit la borrasca s'anirà allunyant, però demà i dijous encara s'escaparan alguns ruixats més puntuals. Demà a la tarda descarregaran xàfecs sobtats al Pirineu, comarques de Girona, a la Catalunya Central i a les Terres de l'Ebre, i a primera hora de dijous el pas d'un altre front farà caure també algunes gotes a diverses comarques. Tot fa pensar que el temps serà més tranquil durant el cap de setmana de Sant Joan, durant el qual sembla que farà sol i només cauran xàfecs puntuals en punts de muntanya.

Tot i que aquest matí l'ambient és més xafogós que mai, la borrasca farà entrar darrere seu una massa d'aire més fresc que canviarà l'ambient de la resta de la setmana. Demà a primera hora molts termòmetres ja marcaran menys de 15 graus a l'interior, i en general la setmana es presenta amb molts dies de menys de 25 graus al migdia. És molt possible que les nits fresques durin, com a mínim, fins a la revetlla de Sant Joan.

A 'www.ara.cat/meteo' trobareu la previsió per al vostre municipi.

stats