INICI DE LA TEMPORADA
Societat 24/03/2018

La planta hotelera de la zona nord s’acosta al 70% d’ocupació

El Port de Pollença estrena un passeig per a vianants a primera línia per Setmana Santa

Maria Cifre
5 min
La planta hotelera de la zona nord s’acosta al 70% d’ocupació

PollençaLa zona nord de Mallorca, entre Pollença i Can Picafort, està preparada per rebre la Setmana Santa i els primers visitants. Els hotelers i els professionals del sector de la restauració han adequat els seus establiments per cobrir les necessitats i la demanda dels seus visitants. També ho han fet els diferents ajuntaments, que han duit a terme diferents projectes de millora. Entre les intervencions més freqüents hi ha la millora en l’eficiència energètica, el canvi de l’enllumenat convencional per faroles amb bombetes led.

Pollença (01)

El Port de Pollença estrena passeig a primera línia

Aquests dies, el primer tram del passeig, entre la rotonda d’Enginyer Roca i l’avinguda de París s’ha estrenat com a zona per a vianants. El trànsit rodat hi podrà circular fins a les 18 h de l’horabaixa i d’aquesta hora fins a les 5 h serà exclusivament per a l’ús dels vianants. “És una mesura presa just per a aquesta temporada”, explica el regidor d’Urbanisme, Bartomeu Cifre.

A la zona més propera a la rotonda de l’enginyer Roca, s’ha substituït la parada de bus i taxi per una placeta amb pèrgola, fanals i bancs.

A banda de l’empedrat d’aquest primer tram, s’ha asfaltat de nou la resta del passeig, i s’han elevat el carril bici i tots els passos de vianants, de manera que se n’han eliminat les barreres arquitectòniques.

El mur de marès que separava la voravia de la platja ha estat recobert i els bancs de formigó que s’hi trobaven inserits han estat eliminats. Els bancs, ara, formaran part del mobiliari urbà i miraran cap a la mar.

L’Ajuntament de Pollença ha invertit un total de 1.645.000 euros en les obres per fer la zona per a vianants i l’adequació del passeig.

Alcúdia (02)

Se centra a fer d’Alcúdia un municipi accessible

Un dels objectius de l’Ajuntament d’Alcúdia és que el municipi esdevingui accessible per a tothom. Per aquest motiu, fa uns anys que treballa en la mateixa línia a través del projecte Alcúdia per a tots.

Segons que explica el regidor de Turisme i Obres, Joan Gaspar, cada any s’analitzen les deficiències del nucli del municipi i de les platges i, llavors, “es fan propostes de millora”. Enguany s’han adequat espais públics, com carrers i diferents voravies. I per a l’any que ve tenen previst adequar l’accessibilitat a l’edifici públic de l’Auditori d’Alcúdia.

D’altra banda, s’ofereixen jornades de formació per atendre les persones amb discapacitat, dirigides al públic en general, als treballadors del sector hoteler i als de l’oferta complementària.

Les zones de bany, concretament la platja d’Alcúdia i la de Sant Pere, l’estiu passat ja varen disposar de gandules i para-sols reservats exclusivament per a persones amb discapacitats, amb passarel·les d’accés properes a les gandules. Enguany comptaran, a més, amb l’amfibugui, una espècie de cadira adaptada per poder ficar-se dins l’aigua.

D’altra banda, l’Ajuntament també ha fet altres intervencions pensant en la millora de serveis per oferir als turistes.

Un dels projectes més destacats és el del canvi de clavegueram, que s’ha duit a terme a diferents trams i ha tingut un cost de més d’un milió d’euros. També s’han canviat tots els fanals de la zona turística i del Port d’Alcúdia i s’ha reformat i ampliat la depuradora amb un pressupost de 5.500.000 euros.

Platja de Muro (03)

Continua apostant pel turisme familiar i esportiu

La zona de Platja de Muro arribarà al 72,98% d’ocupació la propera setmana, coincidint amb la Setmana Santa, gairebé un 10% menys que durant les mateixes festes l’any 2017.

La zona es caracteritza per l’oferta de tota classe de serveis per satisfer la demanda del turisme familiar, que es concentra durant els mesos d’estiu. Per altra banda, fa uns anys que treballa per adaptar-se a les necessitats dels esportistes, una oferta complementària per la qual ha apostat la zona.

La gerent de l’Associació Hotelera, Joana Maria Serra, explica que “els hotels s’esforcen i s’adapten per oferir un servei integral a l’esportista”. És un servei centrat amb instal·lacions adaptades a les seves necessitats i amb dietes especials. Es tracta d’hotels gairebé especialitzats per a esportistes que trien la zona de Platja de Muro per entrenar o dur a terme diferents proves o competicions que s’ofereixen a la mateixa zona, com per exemple el Road Bike Festival, que es durà a terme el proper 11 d’abril, o la ruta cicloturista Mallorca 312.

D’altra banda, també cal destacar que s’han duit a terme diferents intervencions amb l’objectiu d’embellir la zona. L’obra de millora que destaca és el nou enrajolat de la plaça i la substitució de l’antic mobiliàri urbà per noves papereres, fanals i bancs.

Can Picafort (04)

Guies turístiques amb rutes artístiques i patrimonials

El producte turístic per excel·lència de Can Picafort, com a gairebé totes les zones turístiques, és la platja, però Santa Margalida disposa d’una gran quantitat de recursos culturals i patrimonials que el turista pot visitar. És per aquest motiu que l’Ajuntament de Santa Margalida ha decidit editar uns llibrets a manera de guia turística que recullen els diferents indrets de la zona i n’aprofiten la riquesa patrimonial.

Can Picafort està envoltat de restes arqueològiques, que comprenen tots els moments de la prehistòria de l’illa. Una bona part d’aquestes restes tenen una importància rellevant, tant pel seu estat de conservació com per la seva singularitat. La finca de Son Real recull natura i història i disposa de cinc itineraris perfectament senyalitzats que permeten visitar els diferents ambients naturals i agrícoles i arribar als principals elements d’interès de la finca. Aquests són el talaiot del Figueral, la necròpoli de la Punta des Fenicis, el sepulcre dolmènic, dels quals només se’n conserven dos a Mallorca, i aquest és el més ben conservat. A través dels itineraris també es pot arribar a la platja o al refugi. La majoria de les excavacions arqueològiques, situades a Son Real, daten de l’era anterior als romans.

La guia també inclourà un recorregut artístic per les quinze obres pictòriques duites a terme en les tres edicions realitzades del Saladina Art Fest. Els visitants de Can Picafort, podran gaudir de les mostres artístiques presents a diferents indrets de la localitat. Entre els autors dels grafits hi ha artistes de gran trajectòria internacional com Hyuro, Bosolleti i Joan Aguiló, autòcton de Can Picafort i organitzador del festival. El Saladina té com a objectiu donar una nova imatge al poble, reforçar els vincles entre l’entorn i els seus residents i oferir una alternativa de turisme cultural.

L’altre element cultural que se suma a les rutes que reuneix la nova guia és el conjunt d’escultures Ports d’alga marina de l’artista Joan Bennàssar. Els conjunts se situen en punts estratègics de la zona, un a la plaça de Cervantes, l’altre al Clot de s’Alga; i les altres ben davant la mar, a la platja de Son Bauló i davant l’hotel Mar y Paz. Es tracta de formes femenines que figuren ser deesses i fades que evoquen les antigues civilitzacions de la Mediterrània.

Els residents de Can Picafort i els visitants podran gaudir de les guies que seran publicades en diferents idiomes per tal de facilitar-ne l’ús. A més a més, tots ells podran apreciar les diferents actuacions que ha duit a terme l’Ajuntament de Santa Margalida, entre les quals destaquen el canvi de la il·luminació convencional per l’enllumenat led (adherint-se a la millora de l’eficiència energètica); i l’augment de zones infantils i biosaludables.

Es preveu que l’índex d’ocupació dels hotels de la zona de Can Picafort durant la Setmana Santa sigui del 75,56%, més baix que l’any passat durant les mateixes festes, durant les quals va ser del 81,28%. Cal recordar, però, que enguany la Setmana Santa s’ha avançat quinze dies respecte de l’any 2017.

stats