Tocar Terra
Societat 02/04/2021

Plans per al sector agroalimentari

Mateu Morro
3 min
El Pla de reestructuració del sector dels fruits secs pretén augmentar el valor agregat de la producció d’ametla.

El Pla dels fruits secs

Pretén revitalitzar el territori agrari abandonat

La Conselleria d’Agricultura ha presentat el Pla de reestructuració del sector dels fruits secs, amb un pressupost de 28 milions d’euros, que es preveu que durarà fins al 2027. El pla està dividit en sis objectius específics i disposa per al 2021 d’un pressupost de 3,3 milions d’euros. Els objectius són: recuperar la superfície de cultiu d’ametlerar i augmentar el volum de producció d’ametles i garroves; aplicar el Pla de contenció de la Xylella i mantenir la Xarxa d’Alerta de Sanitat Vegetal; desenvolupar una estratègia de recerca i innovació; augmentar el valor agregat de la producció d’ametla i garrova; treballar en la millora dels sistemes de producció en el sector de fruits secs i enfortir les estructures organitzatives i de comercialització. És un pla que pretén revitalitzar el territori agrari abandonat. 

Un segon pla de xoc

La continuïtat dels efectes nocius de la pandèmia és una evidència

La Conselleria d’Agricultura també ha presentat un segon pla de xoc de 2,47 milions d’euros per ajudar el sector primari a superar els efectes del segon any de pandèmia. El pla inclou actuacions per al sector de la pesca, el ramader, el lacti, el de l’oli, el del vi i l’hortofructícola, i representarà 1.320.000 d’euros en línies de suport a la producció i la comercialització; 850.000 euros per a un nou conveni de compra pública d’aliments i 300.000 euros per finançar operacions de capital circulant a través de crèdits ISBA. El pla dona continuïtat al que es va impulsar a partir del març de l’any passat i apareix en un moment en què la continuïtat dels efectes nocius de la pandèmia és una evidència.

La Pasqua i la ramaderia

S’ha aconseguit un cert manteniment del preu i de la demanda

En parlar de Pasqua tot d’una ens venen al cap les tradicions gastronòmiques: les panades, els crespells, els rubiols... I també el rostit de xot o porcella, per no parlar del frit del Dissabte Sant. La paràlisi de gran part de la restauració i l’hostaleria ha posat la ramaderia tradicional d’oví i porcí en una situació crítica. Per sort, en part per l’impuls del pla de xoc de la Conselleria i de les diverses iniciatives del sector, s’ha aconseguit un cert manteniment del preu i de la demanda, però molt per davall del que hi hauria en condicions de normalitat. Algunes empreses de distribució han fet costat als ramaders i han promogut ofertes atractives. D’altra banda hi ha productors que no han deixat de mantenir el subministrament a domicili que iniciaren amb èxit a partir del març de l’any passat.

La paràlisi de gran part de la restauració i l’hostaleria ha posat la ramaderia tradicional de porcí en una situació crítica.

Incorporació de joves agricultors

La situació d’Eivissa, sense professionals, reflecteix l’estadi on es troba el sector

El Govern balear va aprovar destinar 3 milions d’euros a finançar la línia d’ajudes de creació d’empreses per part dels joves del sector agrícola corresponent a l’any 2020, a través del fons de mesures urgents i extraordinàries per a l’impuls de l’activitat econòmica per pal·liar els efectes de la crisi ocasionada pel covid-19. La mesura vol ajudar entorn d’un centenar de joves, la meitat dels quals són agricultors professionals. Mentre que a Mallorca de 64 sol·licituds n’hi ha 42 de professionals, les de Menorca sols en són 5 i totes de professionals; les d’Eivissa, en canvi, en són 33 i cap de professional. El sector menorquí demana poc, però amb clara vocació productiva. La situació d’Eivissa, sense professionals, reflecteix l’estadi on es troba el sector a l’illa. Mallorca mostra un nivell intermedi, però amb una sòlida presència professional.

El sector agroalimentari

Si el volem mantenir, no el podem deixar indefens en els moments difícils

L’Associació de Petits Cellers de Mallorca ha demanat que els elaboradors de vins siguin inclosos en les ajudes estatals a les empreses perjudicades per la pandèmia. Certament, l’oblit del sector agroalimentari en aquestes ajudes crida l’atenció, atenent que les pèrdues de vendes a causa del tancament de l’hostaleria i la restauració sobrepassen el 60%. La protesta dels majoristes de Mercapalma incideix en un altre tema: la quantia dels lloguers que han de pagar en unes condicions econòmiques crítiques per a les empreses. Per una part, sembla clar que el sector alimentari és essencial, però, per l’altra, s’actua com si no ho fos, i en un moment en què la diversificació de l’economia és en boca de molts. Si volem mantenir un sector agroalimentari potent, no el podem deixar indefens en els moments difícils.

stats