SALUT
Societat 14/07/2018

Un pla d’atenció d’igual a igual

Amb el programa Pacient Actiu, persones amb diabetis es formen per ajudar altres pacients

Blanca Garau
3 min
Una vintena de persones que han de conviure amb la diabetis poden posar en comú el seu dia a dia, ajudar-se els uns als altres i compartir dubtes i estats d’ànim mentre aprenen a ensenyar altres malalts a fer el mateix.

PalmaAugmenta l’esperança de vida i la ciència avança. Malalties cròniques que abans mataven ara just són això, cròniques. Hi has de conviure com si fossin un molest company de pis, o un familiar que no t’agrada però viu a casa teva, però són malalties que sí es poden controlar i, a diferència de les persones, les malalties es poden sotmetre.

Perquè també creix el grup de persones amb una malaltia crònica molt implicades en la formació d’altres pacients que es troben en la mateixa situació.

La iniciativa s’engloba dins el Pla d’atenció a les persones amb malalties cròniques 2016-2021, i dins l’Estratègia social de promoció de la salut de la Conselleria de Salut de les Illes Balears. A la vegada, està alineat amb l’Estratègia per a l’Abordatge de la Cronicitat i la de Promoció de la Salut del Ministeri de Sanitat, Serveis Socials i Igualtat.

Des que el programa va començar a les Balears, s’han creat diversos grups de pacients formadors d’igual a igual. El primer és del juny del 2017.

Els usuaris poden ser des de joves de 25 a 27 anys fins a majors de 80 anys.

Formant formadors

Des del 12 de juny fins al 17 de juliol, una vintena de persones amb diabetis es formen al centre de salut Emili Darder per ajudar altres pacients a dur una vida millor.

A cada sessió, sempre hi ha un (o més) professionals sanitaris que fan d’observadors. Són Ruth Casal Villena i Alejandro Covas Sarto, infermers implicats. L’equip coordinador està format per Maria Llucia Moreno Sancho, Yolanda Cáceres Teijeiro, María José Sastre Perea i Clara Vidal Thomás.

“La paraula clau és la instrucció ‘d’igual a igual”, explica Llucia, “perquè es basa en la formació entre iguals, de pacient a pacient, de tu a tu”, assenyala.

El programa forma malalts que tenen un perfil concret. Després de passar una entrevista se’ls dona una formació de 25 hores i a partir de llavors “ja estan capacitats per formar altres persones amb aquest mateix problema de salut. Tots venen voluntàriament, molts d’ells volen tornar a altres pacients tot allò bo que han rebut, perquè comprenen la por primera i han après a conviure-hi, però dignament i gaudint de la vida”, diu.

“Poden ser persones que provenen d’associacions de pacients, d’una unitat hospitalària, o que són derivats dels centres de salut on nosaltres hem fet publicitat de la iniciativa prèviament”, explica.

Entre les malalties cròniques que s’han abastit “hi ha malalts d’EPOC, d’insuficiència renal crònica, de fibromiàlgia, una persona amb pàrkinson, càncer de mama, esclerosi múltiple, artritis reumatoide, i a la tercera formació també hem tractat amb pacients ostomitzats (tant amb colostomia com amb urostomia)”. Així mateix, també tracten la diabetis i la insuficiència cardíaca, a més de formar les persones cuidadores”.

Suport

L’equip d’infermeres que lidera el programa assegura que “no es tracta d’un voluntariat, hi ha una metodologia basada en la pedagogia activa. És molt important poder comptar amb els pacients d’una manera més activa, ja que els professionals podem acompanyar i ajudar, però els qui realment coneixen la malaltia són aquells qui la viuen en primera persona”.

La formació es distribueix en sis o set sessions, i els assistents demostren moltes ganes de participar i poder ajudar més gent en la seva situació. Ara hi ha 40 pacients formadors, alguns derivats de diverses associacions que agrupen diverses malalties, i els qui s’estan formant provenen dels centres Emili Darder, Pere Garau, Escola Graduada, Son Gotleu, Casa del Mar, Rafal Vell, Son Cladera, Coll d’en Rabassa, Son Ferriol i Son Rutlan.

Ara la malaltia ja no té el control, ara el control és teu i meu

El segon grup de formació del programa Pacient Actiu, una vintena de persones, ha descobert com i què ha de menjar una persona amb diabetis, ha après a llegir les etiquetes dels aliments que compram al supermercat i també tot el necessari per tenir un estil de vida i uns hàbits saludables.

Aquesta quarta sessió ha estat conduïda per Pako Pinta García i Pablo Serrano Belmonte, dues persones que ja foren conductores de la primera formació, i també per Catalina Esteva Santandreu, qui ha començat enguany com a pacient activa formadora amb aquest grup.

stats