Els pisos de menys de 800 euros de lloguer són una excepció a Palma

L'oferta inferior a aquest preu és menys d'un 6% de l'anunciada i es concentra en barris més desfavorits, com Son Gotleu, Son Roca o la Soledat

La demanda de pisos econòmics és molt alta a Palma. / ARXIU

L'oferta de pisos de lloguer inferior a un preu mensual de 800 euros pràcticament ha desaparegut a Palma i l'existent es concentra principalment als barris més desfavorits, com Son Gotleu, Son Roca, Cala Major o la Soledat, segons es desprèn de l'anàlisi dels principals portals immobiliaris.

Del prop dels 3.400 anuncis de pisos de lloguer que estan publicats a Idealista,  Fotocasa  i  Milanuncios, uns 200 fan referència a pisos amb lloguers inferiors a 800 euros, sense tenir en compte els estudis i les propietats que s'ofereixen només durant els mesos d'hivern. És a dir, menys d'un 6% dels anuncis ofereixen la possibilitat d'accedir a un pis per menys d'aquest preu.

Per exemple, a Idealista  trobam  només uns 40 pisos amb preus d'entre 600 i 800 euros dels més de 1.350 anuncis d'habitatges a Palma. A més, es poden trobar una trentena d ' estudis, amb preus que oscil·len entre 450 i 600 euros. A Fotocasa, de prop de 857 propietats, només unes 60 estan per davall aquest preu i a Milanuncios només uns 100 sobre un total de quasi 1.200.

Creixen els desnonaments per no pagar el lloguer

Les Illes registren un notable increment  dels desnonaments per impagament dels lloguers, segons dades del Consell General de Poder Judicial. Els tres primers semestres de l'any, un total de 1.187 famílies han hagut de deixar el seu habitatge per no poder afrontar el lloguer, un 7,6% més que l'any passat. Si es continua amb aquesta tendència, la xifra final serà similar a la registrada el 2014, que va marcar un rècord d'aquest tipus de desnonaments, amb 1.857 desallotjaments practicats d'acord amb la Llei d'arrendaments urbans.

A tot l'Estat, els desallotjaments derivats de l'impagament del lloguer, que augmenten per cinquè trimestre consecutiu, han pujat un 7,9%. Per contra, els llançaments derivats d'execucions hipotecàries baixen per tretzè trimestre consecutiu i, en aquesta ocasió, ho fan un 16,2%.

"De pisos de menys de 800 euros encara n'hi ha, però  estam  parlant principalment de propietats ubicades en barris on la majoria de la gent no vol viure", explica  Teo  Rodríguez, de Palma Pisos. Per exemple, a Son Roca es poden trobar pisos per prop de 500 euros, un lloguer similar al que es paga a Son Gotleu o Son Roca. "Fa només uns dies, hem acabat de llogar un estudi a Costa de la Calma de 30 metres quadrats que té el mateix preu que un pis de tres habitacions a Son Roca", comenta.

Al centre de Palma els preus es disparen, però la pujada ha arribat a zones properes, com Bons Aires, Marquès de la Fontsanta  o la via d'Argentina, on els preus pugen fàcilment fins a ls 1.000 euros . Palma Pisos també acaba de llogar un pis de tres habitacions a Son Rapinya per 1.350 euros al mes. "Per entrar, l'inquilí ha hagut de pagar dos mesos de  dipòsit , el  mes  de la immobiliària i el  mes  corrent,  és  a dir 5.400 euros, la qual cosa molt poca gent pot afrontar", destaca Rodríguez.

Les dificultats per accedir a l'habitatge a Palma queda patent amb el preu de  lloguer  d'un estudi als edificis  Pullman  de Cala Major, que ja està sobre els 500 euros. Es  tracta  de propietats de prop de 30 metros quadrats en uns edificis de molta  antiguitat  i estat de conservació deficient en una zona de forta problemàtica social.

EDICIÓ PAPER 20/04/2019

Consultar aquesta edició en PDF