La píndola de l'endemà: qui la pren?

La tesi doctoral de Maria de Lluc Bauzà investiga el perfil de les dones que usen la contracepció hormonal d'urgència i les conductes de risc

La píndola de l’endemà o contracepció hormonal d’urgència és entesa, pels ciutadans de les Illes Balears i d'arreu de l'Estat, com una segona oportunitat per reduir el risc d’un embaràs. A l’Estat, es calcula que un 35% dels embarassos no són desitjats i el percentatge d’avortaments voluntaris en dones de menys de 25 anys representa el 50% dels embarassos.

Com una de les estratègies per reduir la taxa d'embarassos no desitjats, els governs dels països occidentals i també el de l’Estat espanyol han regulat l’accés a la contracepció hormonal d'urgència. Aquesta regulació s’ha dut a terme mitjançant la dispensació d’aquest anticonceptiu postcoital amb recepta mèdica, i darrerament ja es pot adquirir de manera lliure a les apotecaries.

La tesi doctoral de Maria de Lluc Bauzà i Amengual, defensada a la Universitat de les Illes Balears, pretén conèixer el perfil de les dones que usen la píndola de l’endemà a l’Estat espanyol, explorar els coneixements, les actituds i les creences que en tenen les dones de 15 a 25, i establir la relació entre l’ús d’aquesta medicació i les conductes de risc de la població universitària.

El perfil de les dones

Segons les dades que ha recollit Maria de Lluc Bauzà, el perfil de les dones que usen la píndola de l’endemà a l’Estat espanyol és el d’una dona jove i fadrina que acudeix als serveis d’urgències els caps de setmana durant les 48 hores posteriors al coit desprotegit perquè ha fallat el preservatiu.

La recerca també ha fet evident que les dones entrevistades tenen coneixements sobre aquesta medicació, encara que no l’hagin utilitzada, i informació correcta sobre quan l’han d’usar. Les dones consideren la píndola de l’endemà com un recurs positiu que evita un embaràs no desitjat i/o un avortament.

Comportaments de risc

A més, hi ha un perfil de risc que s’associa a la presa d’aquesta medicació i també diferències per gènere. Així, homes i dones universitaris que han utilitzat la píndola de l’endemà comparteixen alguns factors relacionats amb l’ús, com són el consum de drogues il·legals i tenir relacions sexuals freqüents.

Entre les dones universitàries, l'ús d'aquest medicament s’associa a l'afiliació política, concretament a un perfil que no es defineix ideològicament de centre, i també a haver iniciat les relacions coitals abans dels 16 anys.

EDICIÓ PAPER 31/10/2020

Consultar aquesta edició en PDF