Societat 26/09/2018

L'exdirectora d'Es Pinaret va demanar millores de seguretat a Fina Santiago i Sandra Fernández

Una coordinadora del centre ha confirmat en el judici d'aquest dimecres que l'exdirectora va presentar tres informes sobre les deficiències de les instal·lacions el 2015

Efe
3 min
Imatge d'arxiu del centre de menors Es Pinaret

PalmaL'exdirectora del centre de menors Es Pinaret, acusada d'homicidi imprudent per la mort d'un intern en un incendi el 2015, va demanar personalment millores de seguretat a les dues últimes conselleres de Serveis Socials, l'actual, Fina Santiago, i la seva antecessora, Sandra Fernández.

Una coordinadora del centre ha confirmat aquest dimecres en el judici que l'exdirectora va presentar aquell any tres informes sobre les deficiències de les instal·lacions. En els documents se sol·licitava "material antivandàlic" i millores en els punts de tancament i en els sistemes de protecció. La mateixa coordinadora ha detallat que aquestes demandes es varen plantejar 'in situ' a la consellera de Serveis Socials, Fina Santiago (MÉS), durant una visita a Es Pinaret.

L'antiga responsable del centre d'internament de menors ja havia exposat les mateixes demandes a l'anterior consellera de Serveis Socials, Sandra Fernández (PP), durant algunes visites. La Defensora del Poble, Soledad Becerril, també va demanar recursos per millorar unes instal·lacions que va trobar deteriorades.

En la tercera sessió del judici, celebrada aquest matí al jutjat Penal número 7 de Palma, dos empleats de manteniment han assegurat que varen informar el seu cap que el sistema d'alarma antiincendis estava avariat. El cap és l'altre acusat per homicidi imprudent. L'exdirectora s'enfronta a la petició de dos anys de presó.

L'acusada va dirigir Es Pinaret des de finals del 2014 fins a la seva destitució, a finals d'octubre del 2015, una data un poc posterior a la mort del menor cremat dins una habitació el dia 14 del mateix mes. Aquesta havia remès tres informes sobre deficiències materials a la gerència de la fundació S'Estel, l'entitat pública responsable del tractament de menors amb mesures judicials.

Aquest dimecres, una coordinadora del centre ha declarat que l'estiu del 2015 la directora va sol·licitar a Santiago i els màxims responsables de la Direcció del Menor i S'Estel "equips antivandàlics, plafons de seguretat, portes corredisses i canvis de finestres". "A més, n'explicava els motius, com els usaven els nins", ha afegit.

El nin de 17 anys que va morir cremat estava tancat per mal comportament en una habitació sense finestra, amb una reixa exterior. No tenia timbre per avisar perquè se li havia llevat la instal·lació elèctrica per evitar que s'autolesionàs, i va calar foc a un matalàs amb uns mistos que tenia amagats.

Mentre tots els testimonis del succés que han declarat fins avui han confirmat que no va saltar cap alarma i que desconeixien que el sistema antiincendis estava trencat, l'antic vigilant de seguretat d'Es Pinaret, que ja no treballava quan es va produir l'incendi mortal, sí que ho ha confirmat aquest dimecres. "L'alarma d'incendis mai no ha funcionat en tots els anys en què jo hi he fet feina", ha assenyalat, i ha afegit que els matalassos tampoc no eren ignífugs, que "no hi havia timbres ni res per demanar auxili" i que les reixes de les finestres estaven deteriorades.

Els vigilants que sí que treballaven en el centre l'octubre del 2015 han assegurat, en canvi, que aquestes reixes estaven revisades i en bon estat. La persona que va obrir la finestra de l'habitació incendiada ha dit que va tardar "segons" a aconseguir-ho i que si va tenir alguna dificultat, va ser per l'elevada temperatura que havia agafat el metall pel foc.

Dos tècnics de manteniment de S'Estel que varen assistir a les últimes revisions en les quals l'empresa subcontractada va avisar que el sistema antiincendis del mòdul Tramuntana no funcionava han declarat que entregaven els informes d'aquestes actuacions al seu cap i li comunicaven verbalment les incidències.

Finalment, un responsable administratiu de S'Estel ha assenyalat que, si el cap de manteniment no es trobava al centre, és possible que aquests informes s'haguessin entregat a la gerència de la fundació. També ha confirmat que abans de l'incendi es varen comprar matalassos ignífugs.

stats