Els pescadors recreatius carreguen contra Vidal per l'ampliació de Cabrera

El sector considera que els ha ignorat i no hi ha hagut un consens, tot i fer més de deu anys que la iniciativa es va posar en marxa per una proposta d'Oceana

L'Associació Mallorquina de Pesca Recreativa Responsable, l'Associació de Navegants de la Mediterrània i l'Associació de Clubs Nàutics de les Balears han acusat el Govern i el conseller Vicenç Vidal de menystenir-los i de no haver arribat a un consens amb ells respecte de la decisió per la qual el Parc Nacional de Cabrera amplia la seva àrea protegida,  tot i fer més de deu anys que la iniciativa es va posar en marxa per una proposta d'Oceana

Segons Efe, reunides al Club Nàutic de l'Estanyol, les entitats acordaren aquest dijous promoure una plataforma en defensa de les activitats nàutiques enfront de la "política unilateral" del conseller de Medi Ambient, Agricultura i Pesca. A través d'un comunicat, mostren una "oposició frontal" a la manera i els criteris utilitzats per l'Executiu balear a l'hora d'ampliar el parc.

Segons les associacions, no hi va haver cap consens per delimitar la zona protegida, i acusen Vidal de tenir "prejudicis ideològics i socials d'altres temps", en contra de la nàutica esportiva. Concretament, critiquen que la pesca professional, "tot i ser més perjudicial per a l'equilibri de la fauna marina, no és objecte de les mateixes restriccions que sofriran els aficionats als límits del parc". 

També consideren que les polítiques de Vidal es regeixen per "criteris ideològics, no científics ni ecològics", i que suposen un "atac directe contra la identitat cultural de les Balears i la seva relació amb la mar i contra un sector econòmic importantíssim com és el de la pesca recreativa ".

El president de l'Associació de  Navegants, Biel Dols, declarà que "l'ecologisme s'ha convertit en una excusa per atacar el sector nàutic", un fet que, en la seva opinió, s'ha vist reflectit en l'aprovació del decret de protecció de la posidònia i ara amb l'ampliació del parc de Cabrera. 

Pesca artesanal: clau per a la protecció marina

Convé recordar que, de moment, la pesca industrial amb palangre continuarà permesa de manera transitòria fins que es desenvolupin la nova llei i el pla de gestió, segons explicà a l'ARA Balears Marta Carreras,  científica marina i membre d'Oceana Marta  Carreras.

L’ampliació del Parc Nacional de Cabrera fa que ja sigui l'àrea marina protegida més gran de la Mediterrània occidental. La mesura, que afecta els voltants de l'arxipèlag de Cabrera, situat a tretze quilòmetres i mig al sud de Mallorca, s'aprovà el passat divendres en Consell de Ministres i suposa augmentar-ne la protecció de 10.021 hectàrees a 90.800. O sigui: multiplica per deu l'extensió marítima.   La proposta d'ampliació parteix d'una iniciativa de l'entitat conservacionista Oceana, però també d'un procés de participació ciutadana, del Govern balear i de l'espanyol. 

EDICIÓ PAPER 21/11/2020

Consultar aquesta edició en PDF