LGTBI
Societat 11/01/2023

Les persones intersexuals de les Illes, de les primeres a tenir un protocol d'atenció de l'Estat

El Consell d'LGTBI ha presentat l'esborrany del primer protocol d'atenció integral a aquest col·lectiu, que pretén garantir-ne els drets i respecte

ARA Balears
2 min
L'Orgull LGTBI a Palma

PalmaLes persones intersexuals de les Balears seran de les primeres de l'Estat a tenir un protocol d'atenció integral de l'Estat. El Consell de Lesbianes, Gais, Trans, Bisexuals i Intersexuals de les Illes Balears (Consell d'LGTBI) va presentar ahir dimarts un esborrany del futur document, que aborda per primer cop aquesta qüestió mitjançant un protocol propi.

Així, l'objectiu és garantir els drets i el bon tracte de les persones intersexe (amb desenvolupament sexual diferent, DSD) de les Illes Balears. Entre altres coses, es preveu establir itineraris informatius, orientadors i terapèutics adreçats a aquest col·lectiu, amb la finalitat d'oferir una atenció integral a aquestes persones i les seves famílies d'acord amb la legislació vigent en aquesta matèria.

El protocol serà aplicable en l'àmbit territorial de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears a qualsevol persona, indistintament de l'edat i independentment de la seva situació administrativa o personal i el seu domicili o residència. Així ho determina l'article 3 de la Llei 8/2016, de 30 de maig, per garantir els drets de lesbianes, gais, trans, bisexuals i intersexuals i per erradicar l'LGTBIfòbia.

En aquest sentit, la consellera de Presidència, Funció Pública i Igualtat i presidenta del Consell d'LGTBI, Mercedes Garrido, va reivindicar la "defensa dels drets de totes les persones que han de lluitar contra reassignacions de sexe irreversibles, esterilitzacions involuntàries i intervencions quirúrgiques de suposades normalitzacions genitals, practicades sense el seu consentiment informat".

Drets humans

El principi general d'actuació que articula el protocol és concebre els drets de les persones LGTBIQ+ com a drets humans. A partir d'aquí, s'ha desenvolupat un model d'atenció sanitària que, entre d'altres, preveu, per exemple, la designació d'una persona professional de referència, tenint en compte les necessitats psicosocials al llarg de tot el procés i per tal d'evitar les exhibicions repetides i innecessàries de genitals davant grups de professionals i residents.

L'atenció integral a les persones intersexuals o amb un desenvolupament sexual diferent (DSD) també preveu actuacions amb el seu nucli familiar i l'entorn proper i ha d'incloure, a més de les investigacions diagnòstiques i les actuacions mèdiques pertinents, una atenció psicològica i social adequada. El document també inclou un apartat dedicat a campanyes informatives i formatives, tant per a professionals com per a la ciutadania.

Finalment, es proposa la creació d'un fitxer automatitzat del qual serà titular l'IB-Salut en els termes que preveu la normativa aplicable sobre protecció de dades. Un cop recollides les possibles aportacions fetes pels integrants del Consell d'LGTBI, s'elaborarà el document definitiu.

stats