Les persones amb discapacitat podran votar a les pròximes eleccions

El Butlletí Oficial de l'Estat (BOE) ha publicat la modificació que permetrà a gairebé 100.000 ciutadans privats d'aquest dret de sufragi exercir el seu vot

El Butlletí Oficial de l'Estat (BOE) ha publicat aquest dijous la llei orgànica de modificació de la Llei Orgànica del Règim Electoral General ( LOREC ), que permetrà a totes les persones amb discapacitat, sense exclusions, exercir el dret a vot a partir d'aquest divendres, quan entra en vigor el canvi. 

A l'Estat hi ha gairebé 100.000 ciutadans privats del dret de sufragi perquè tenen algun tipus de discapacitat intel·lectual, malaltia mental o deterioració cognitiva, pel qual se'ls ha incapacitat judicialment, de manera que fins ara els impossibilitava votar i ser triats en sufragis.

Després d'aquesta reforma legal, a cap persona amb discapacitat no se li podrà retirar en el futur el dret de sufragi -actiu i passiu-, i els qui estaven en aquesta situació a la seva entrada en vigor el recuperaran de manera automàtica sense cap mena de gestió o tràmit.

"Les persones a les quals se'ls hagués limitat o anul·lat el dret de sufragi per raó de discapacitat hi queden reintegrades plenament per ministeri de la llei", assenyala la disposició addicional que publica el BOE.

“M’impacta que un jutge no deixi votar els meus amics”


Amb la publicació d'aquesta Llei Orgànica que modifica la  Loreg  culmina un procés de "proposta, incidència política i pressió social" promogut des de fa anys pel moviment social de la discapacitat, segons recorda avui el Comitè Espanyol de Representants de Persones amb Discapacitat ( Cermi ) en un comunicat.

I amb això, afegeix el  Cermi , s'ha aconseguit suprimir l'"anomalia democràtica que suposava que més de 100.000 persones estiguessin privades a Espanya del dret de vot per raons associades a discapacitat".

L'aprovació definitiva d'aquesta reforma es va produir el passat 21 de novembre, quan el Ple del Senat va aprovar per unanimitat aquesta reforma que, en paraules dels senadors, suposa una "nova conquesta" en drets per a les persones amb discapacitat que no "pot quedar-se aquí" perquè queda un llarg camí per recórrer per aconseguir la plena inclusió social d'aquest col·lectiu.

Aquestes 100.000 persones amb discapacitat intel·lectual no han pogut votar en les eleccions andaluses del passat diumenge, però sí que podran fer-ho en els propers comicis que se celebrin en 2019.

Dificultats a tot arreu, des dels jutjats i els metges fins a entrar a una piscina

EDICIÓ PAPER 25/05/2019

Consultar aquesta edició en PDF