Societat 23/05/2013

20.000 persones sense cobertura sanitària

A. A.
2 min

PalmaTranquil·litat poca, més bé al contrari. Fins a 19.856 persones han quedat sense targeta sanitària a Balears des de l'entrada en vigor, el setembre de 2012, de la normativa estatal que limita l'atenció sanitària. Així ho va admetre ahir el conseller de Salut, Martí Sansaloni, en la Comissió de Salut del Parlament.

Quasi 20.000 persones que no tenen garantida avui a les Illes la cura de la salut és una preocupant realitat que no només els afecta a elles, sinó que pot tenir efectes en la salut col·lectiva. Aquesta dada se suma a la preocupació que poden generar altres fets: com per exemple que en el cas d'Alpha Pam no saltàs cap alarma quan era sospitós de patir una malaltia infecciosa i contagiosa com és la tuberculosi.

En el seu cas, segons explicà ahir el conseller Sansaloni, no es va activar el protocol d'alerta perquè encara no n'hi havia un diagnòstic, sinó únicament una sospita. Però és que tampoc no s'aclarí per què al febrer, quan es varen detectar els casos de tuberculosi de dos menors de l'entorn d'Alpha, mai no es va contactar amb ell perquè seguís el tractament que marca el protocol.

Alguna cosa falla en la cadena quan, a més, es pensa ara que Alpha Pam podia ser l'origen del focus.

Vol dir que tota la responsabilitat és de l'Hospital d'Inca com pretén el conseller? Des dels partits de l'oposició, PSIB-PSOE i Més, es va demanar ahir ràpidament que el conseller de Salut n'assumeixi responsabilitats i dimiteixi. El portaveu adjunt socialista, Vicenç Thomàs, advertí el conseller que "serà el responsable" del que pugui passar a totes les persones que no tenen garantida l'atenció sanitària.

A l'incident de Pam se suma un focus de tuberculosi en un col·legi de Palma, que ha alarmat els pares i ha provocat crítiques cap a la Conselleria per manca d'informació.

stats