Societat 15/07/2020

Podem vol canviar els noms de quatre carrers de Palma dedicats a personalitats vinculades amb el franquisme

El partit pretén substituir-los per dones com ara Dorothea Bate, la paleontòloga britànica que va descobrir el 'Myotragus balearicus'

Kike Oñate
2 min
Vista general de Palma.

PalmaEl grup municipal d'Unides Podem a l'Ajuntament de Palma proposa canviar el nom de quatre carrers de Palma dedicats a personalitats vinculades amb el franquisme i dedicar-los a dones com ara Dorothea Bate, la paleontòloga britànica que va descobrir el Myotragus balearicus. "Els carrers són per a qui ha fet alguna cosa per la societat i la ciutat; no en contra seva", segons explica la portaveu segona de la formació morada, Sonia Vivas. La proposta se suma a la intenció de canviar el nom de la plaça de Joan Carles I del centre de Palma per plaça de les Tortugues.

El partit vol substituir els carrers que duen els noms de Gabriel Fuster Mayans, Mariano Gómez Ulla i els almiralls Federico Gravina, Pascual Cervera i Cosme Damián Churruca, que té una plaça amb el seu llinatge. Malgrat que aquests tres darrers varen morir abans de la Guerra Civil, el règim franquista va dedicar els seus noms a vaixells de guerra.

Vivas, que també és regidora de Justícia Social, Feminisme i LGTBI a Cort, assegura que s'encarregarà personalment de canviar el carrer dedicat al doctor Ulla perquè quan va estar a les unitats sanitàries de la División Azul "va fer investigacions amb homosexuals", segons Vivas. També creu que és una "vergonya" que hi hagi un hospital a Madrid amb el seu nom.

Pel que fa a Fuster Mayans, cal dir que fou un periodista que exercí la seva tasca principalment al diari Baleares, l'òrgan d’expressió del Movimiento a les Illes. També fou tinent de batle de Cultura de l'Ajuntament de Palma (1952-1958), en ple franquisme, i s'afilià a la Falange Española de Mallorca. Durant la Guerra Civil lluità amb el bàndol feixista i, segons la seva biografia, participà de la repressió a Mallorca.

Substituir el nom de la plaça Joan Carles I

La petició de Podem se suma a la intenció de canviar el nom de la plaça de Joan Carles I del centre de Palma per plaça de les Tortugues, que és com es coneix popularment aquesta plaça. "Amb les dades que tenim sobre el rei emèrit és suficient per llevar-li el nom de la plaça", comenta Vivas. Com a regidora també afegeix que li agradaria que els ciutadans de Palma sabessin la vinculació que hi ha entre els empresaris balears que varen regalar el iot Fortuna a Joan Carles I. "Potser estam davant un nou cas irregular o almenys cridaner", afirma, i diu que seria interessant saber com es va fer aquest regal, quant va costar i qui va participar en l'ofrena.

L'equip municipal de MÉS també va anunciar que faria la proposta de canvi de nom de la plaça Joan Carles I, com va avançar l'Última Hora, però la formació no ha volgut donar-ne més detalls, segons han explicat fonts del partit a l'ARA Balears. Vox ha estat l'únic partit municipal que s'ha mostrat completament en contra del canvi, perquè l'Última Hora va explicar que tant el PP com Ciutadans pensen que en plena crisi sanitària no és el moment de fer la proposta.

stats