Els dos periodistes del 'Diario de Mallorca' i Europa Press recullen el material requisat

Kiko Mestre i Blanca Pou mantenen la querella contra el jutge Miquel Florit

Els dos periodistes del 'Diario de Mallorca' i de l'agència Europa Press han recollit aquest divendres els telèfons mòbils i ordinadors que els foren requisats l'11 de desembre per ordre del jutge Miquel Florit. 

Per obtenir els dispositius, han acudit al jutjat on s'instrueix el cas Cursach. Els dos periodistes han anunciat que mantenen la querella contra el jutge per la intervenció. "Es manté pel dret com a ciutadans i com a periodistes que s'acceleri el que ha passat i per què es va decidir prendre aquesta decisió tan dràstica. No hem tingut accés a la documentació per la qual es justifica aquesta mesura que afecta un dret fonamental com és la llibertat de premsa i, sobretot, l'obligació que tenim de no revelar les nostres fonts", ha afirmat Kiko Mestre, redactor del 'Diario de Mallorca', a les portes del jutjat. 

Blanca Pou, d'Europa Press, ha afegit que "la querella es mantindrà perquè, encara que no s'hagin obert, aparentment, els dispositius, el mal està fet". Així mateix, ha explicat que "aniran demanant proves" i ha reclamat saber si hi ha hagut altres diligències que hagin pogut vulnerar el dret al secret de les comunicacions.

El 18 de desembre la Policia Nacional va detenir per presumpta revelació continuada de secrets en el cas Cursach l'inspector que va ser responsable del grup de Blanqueig de la Prefectura de Balears que va investigar aquesta suposada trama de corrupció i un altre agent que va intervenir en el cas. 

El Tribunal Superior de Justícia de les Illes Balears va admetre a tràmit la querella dels dos periodistes i les seves empreses contra el jutge després d'ordenar requisar material d'ambdós professionals per investigar la filtració. La Sala Civil i Penal de l'alt tribunal va assumir la denúncia pels presumptes delictes de prevaricació, contra la inviolabilitat del domicili i contra l'exercici del dret al secret professional del periodista. 

Tot i que aquest divendres el jutge d'Instrucció ha tornat a Kiko Mestre el mòbil requisat i a Pou, un mòbil, dos ordinadors i una memòria digital, no han tornat una documentació que no va ser entregada al secretari judicial i que ha reclamat. 

El magistrat ha assenyalat en la interlocutòria que els periodistes no varen recórrer la confiscació i que acordaren l'entrega voluntària dels dispositius sense manifestar cap protesta. Mestre ha precisat que ho feren "en presència de tres policies, un secretari judicial, amb una ordre judicial que et diu el que ho has d'entregar". I ha afegit: "No sé si es pot utilitzar la paraula voluntàriament, les ordres s'han d'acatar". 

"No hem fet un acte de força, pel qual se'ns podria haver imputat un delicte de desobediència o podríem haver estat detinguts. Aquesta situació no es va produir i en el meu cas fins i tot vaig facilitar les claus d'accés al telèfon mòbil perquè deia que era una decisió judicial avalada per la Fiscalia", ha detallat el periodista.

EDICIÓ PAPER 07/12/2019

Consultar aquesta edició en PDF