Canvis en l'executiu espanyol

Pedro Sánchez revoluciona el seu executiu

Els canvis són substancials i suposen la sortida de ministres que formaven el nucli dur del president

3 min
El president del govern espanyol, Pedro Sánchez.

MadridDesprés de setmanes de rumors, el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha remodelat aquest dissabte de dalt a baix el seu govern per donar més protagonisme a l’àrea econòmica i donar un impuls a la recuperació. Els canvis són substancials i suposen la sortida de ministres que formaven el nucli dur de Sánchez i l'entrada de noves cares, especialment procedents del món municipalista. El nou executiu serà més femení, més jove i tindrà més ministres catalans per l'entrada de l'alcaldessa de Gavà, Raquel Sánchez, que serà la nova ministra de Transports. En canvi, no incorporarà cap figura política de les Illes Balears.

La vicepresidenta primera del govern i fins ara mà dreta del president, Carmen Calvo, surt de l’executiu i la substitueix la ministra d’Economia, Nadia Calviño, que passa de ser vicepresidenta segona a ser la primera. La ministra de Treball, Yolanda Díaz, que ocupava la tercera vicepresidència passa a ocupar la segona, mentre que la tercera recau en la ministra de Transició Ecològica, Teresa Ribera. D’aquesta manera, Sánchez reforça el pes polític de les ministres que han de pilotar recuperació econòmica. "La principal tasca del nou executiu serà la recuperació econòmica, la creació d'ocupació i la gestió dels fons europeus", ha dit Sánchez en una breu compareixença per anunciar els canvis. Fins ara, l'acció del govern ha estat clarament condicionada per la pandèmia però el president considera que ara és el moment de mirar més enllà i "rellançar l'agenda del canvi".

Els canvis més significatius són la sortida de figures destacades a Ferraz, com Calvo i José Luis Ábalos, fins ara ministre de Transports i Mobilitat Urbana, que també abandona l’executiu i passa el relleu a l'alcaldessa de Gavà. Una altra dona procedent del municipalisme, l’alcaldessa de Puertollano (Ciudad Real), Isabel Rodríguez, serà la nova ministra de Política Territorial en substitució de Miquel Iceta, que passa a ser ministre de Cultura i Esports, que substitueix, al seu torn, José Manuel Rodríguez Uribes.

Nova portaveu

La sortida d'Iceta del ministeri de Política Territorial és un dels canvis més sorprenents, sobretot tenint en compte que havia de tenir un paper destacat en la taula de negociació entre l'executiu i Catalunya. Rodríguez, la nova ministra, també exercirà de portaveu del govern en substitució de María Jesús Montero, que manté la cartera d'Hisenda.

Sánchez també prescindeix de la ministra d'Exteriors, Arancha González-Laya, de la ministra d'Educació, Isabel Celáa, i del titular de Ciència i Innovació, Pedro Duque. A aquest últim el substitueix al capdavant de la cartera l’alcaldessa de Gandia i enginyera de Telecomunicacions, Diana Morant, mentre que el nou titular d'Exteriors serà José Manuel Albares, fins ara ambaixador a París. A Celáa la substituirà la delegada del govern a l'Aragó, Pilar Alegría.

Entre les cares noves també destaca la fins ara presidenta del Senat, la jutgessa experta en violència de gènere Pilar Llop, que serà la nova ministra de Justícia en substitució de Juan Carlos Campo, que surt del govern, i Félix Bolaños, fins ara un dels homes forts de la Moncloa com a secretari general de Presidència i Relacions amb les Corts, serà el nou ministre de Presidència i coordinarà el gabinet de Sánchez. Els canvis afecten carteres fonamentals, però la remodelació no inclou canvis en les cinc carteres d'Unides Podem. En la seva compareixença, el cap de l'executiu ha destacat que amb la remodelació el govern augmenta el percentatge de dones, que passa del 54% al 63%. "Converteix el nostre país en un referent en paritat de gènere", ha subratllat. El nou executiu també suposa una "renovació generacional" passant d'una mitjana de 55 anys a una mitjana de 50.

Redondo surt de la Moncloa

Sánchez també remodelarà el seu gabinet i prescindirà d’Ivan Redondo, fins ara una de les persones més properes al president, segons ha avançat la cadena SER. Redondo -abans havia treballat com a assessor polític al PP d’Extremadura- era el seu principal assessor i ha guiat les polítiques i les accions de Sánchez en els últims anys. Era una de les persones amb més poder a la Moncloa.

La d'avui serà la primera gran remodelació del govern. La legislatura començava a caminar poques setmanes abans de l’esclat de la pandèmia i des d’aleshores, Sánchez només ha fet algun petit canvi forçat per la marxa de Salvador Illa com a candidat a les eleccions catalanes. Els nous membres de l'executiu prendran possessió dels seus càrrecs dilluns i dimarts ja podran participar en el consell de ministres.

Abans de fer-se públics els detalls de la remodelació, fonts del PP ja han criticat els canvis i apunten que "no hi ha cap canvi de ministres que permeti a Sánchez remuntar el vol" i acusen el president del govern espanyol de ser "el problema". "No són els ministres. El problema és el president", ha subratllat aquest dissabte la portaveu parlamentària del PP, Cuca Gamarra. També el líder del PP, Pablo Casado, s'ha expressar a Twitter en els mateixos termes.

stats