PROTESTA
Societat 09/02/2018

Pau Oliver: “El turisme ens està donant menjar però s’està menjant l’illa”

El portaveu d’Arran repassa les citacions judicials que han rebut una dotzena de membres de la seva organització per la protesta contra la massificació turística de l'estiu

Jaume Ribas
4 min
Pau Oliver: “El turisme ens està donant menjar 
 Però s’està menjant l’illa”

PalmaPau Oliver (Bunyola, 1992) va estudiar Fisioteràpia a la UIB, tot i que actualment es troba a l’atur. A més, és portaveu de l’organització juvenil de l’Esquerra Independentista, Arran. Aquest col·lectiu va organitzar una acció de protesta contra el model turístic l’estiu passat i es va manifestar amb bengales, cartells i confeti en un restaurant del port de Palma. Ahir es va saber que 12 persones que havien participat en l’acció havien estat citades a declarar com a investigades per delictes de desordre públic, danys i amenaces.

En què va consistir i per què vàreu fer aquesta acció contra el model turístic al moll de Palma?

Va ser la primera acció d’una sèrie de protestes que vàrem fer durant tot l’estiu per tractar del turisme a Mallorca i de la situació d’insostenibilitat que hi ha a l’illa, mediambientalment i urbanística. L’acció va consistir a desplegar dues o tres pancartes al port de Palma, encendre unes bengales i llançar confeti perquè tot fos un poc més cridaner. La intenció era fer una acció simbòlica.

Estau contents amb el resultat? Repetiríeu l’acció?

Sí, sí. Sens dubte. Va ser una acció que no pensàvem que arribaria a tenir tant de ressò mediàtic. Per ser una cosa només simbòlica, crec que ens va sortir perfecta. També és cert que després va implicar una sèrie de criminalitzacions que no tenen res a veure amb el nivell de combativitat de l’acció, que va ser purament simbòlica. Però bé, facis el que facis, el Govern, els mitjans de comunicació i el Partit Popular sempre intentaran desacreditar-te. Facis el que facis.

I les conseqüències legals, quines són, de moment?

12 persones que vàrem participar en l’acció hem estat citades a declarar. Se’ns acusa de desordre públic, amenaces i danys.

A què creis que respon aquesta citació i com hi pensau respondre?

Creim que respon a la deriva repressora de l’Estat espanyol contra els joves organitzats i no organitzats. Simplement, si un jove fa un tuit que té alguna cosa a veure amb la política i és d’esquerres, pot acabar sent perseguida per l’Estat espanyol. Això no ho veim a l’altre costat, quan passa a l’extrema dreta o amb els feixistes, com l’altre dia a Palma, quan una persona va atacar un home que duia un llaç groc. Òbviament, aquesta persona no serà citada per la justícia.

Ja heu començat a treballar en la defensa?

La setmana que ve ens reunirem amb la nostra defensa. De moment, encara no tenim l’expedient del cas, només una citació judicial. Aquest expedient explica, per exemple, com se’ns ha identificat. Ho haurem de revisar. També veurem que a cada persona se l’acusa de diferents delictes i se li demanen penes diferents, ho hem de mirar. Esperam que tot sigui una qüestió de multes, però de moment és difícil dir-ho, tot són suposicions.

Us continuareu mobilitzant?

Sí, ja treballam en unes campanyes per a l’estiu que ve i tenim clar que el model turístic tornarà a ser un dels temes de què es tractarà. També esperam que tornin a sortir acusacions de turismofòbia i coses semblants.

Com veis el model turístic de Mallorca, quina crítica hi feis?

El model turístic és completament insostenible a moltes escales. Posa l’illa en una situació molt difícil pel que fa a recursos hídrics i energètics i complica molt la situació urbanística. La construcció que provoca el turisme destrueix l’illa. A més, el turisme provoca pujades de preu enormes pel que fa a l’accés a l’habitatge a través de plataformes com Airbnb. No oblidem, tampoc, que aquest model es conjuga amb feines precàries i amb una temporalitat molt alta. Aquest model s’ha d’acabar, s’ha d’aturar. S’ha d’aturar la construcció d’hotels i camps de golf i s’ha de posar un debat sobre la taula perquè la societat mallorquina pugui deicidr quin model turístic i econòmic vol. El turisme ens està donant menjar, però s’està menjant l’illa.

Fa poc que s’han aprovat la Llei de turisme i els diferents projectes de zonificació turística.

Sí, ho conec, però la veritat és que no en tenc un coneixement profund i a Arran no hem fet un debat a fons sobre aquestes qüestions.

Ens podeu explicar què és Arran, per a una persona que no coneix l’Esquerra Independentista?

Arran és l’organització juvenil de l’Esquerra Independentista, que és un moviment popular amb diferents branques. Nosaltres ens encarregam de la part juvenil. També hi ha el sindicat d’estudiants, el SEPC; el de treballadors, la Coordinadora Obrera Sindical i el partit, la CUP.

Parlau d’una deriva repressora a l’Estat. Creis que pot tenir cap relació amb el procés català?

Sí, a l’estiu es va veure. Estam convençuts que la nostra protesta no hauria tingut la mateixa repercussió si no l’hagués fet una organització independentista. Tots els mitjans varen aprofitar per relacionar-nos amb l’independentisme amb la voluntat de criminalitzar-los i de posar-nos en el punt de mira. A més, ens varen tractar com si fóssim una organització violenta.

stats