Publicitat
Publicitat

Les elèctriques acusen Soria de voler-los "carregar els seus errors"

Unesa considera "molt greus" les declaracions del ministre

L'Asociación Española de la Industria Eléctrica ha carregat contra el ministre d'Indústria, i l'ha acusat de llançar acusacions "molt greus", de manipulació dels preus, de fracassar amb la seva reforma energètica i de "carregar els seus errors" sobre empreses i consumidors. La patronal de les elèctriques ha fet públic un comunicat en què afirma que les companyies manifesten "el seu absolut rebuig a les greus al·lusions" llançades per Soria al diari 'Abc', en què suggereix que hi hagut un comportament irregular de les companyies esmentades a la subhasta de la Cesur.

La patronal elèctrica afirma que es tracta d'una "acusació molt greu" per part d'un administrador públic i recorda que els supervisors de la Comisión Nacional del Mercado de la Competencia no van detectar 'in situ' cap irregularitat en el desenvolupament de la subhasta, i l'informe de les primeres conclusions al BOE no al·ludeix, en absolut, a una "manipulació barroera dels preus" i sí, en canvi, a errors tècnics. A més, Unesa subratlla que aquestes declaracions suposen un "menyspreu clar a l'honorabilitat dels gestors i milers de treballadors de les companyies elèctriques perquè s'han realitzat amb un to i amb uns termes que suggereixen que s'hauria pogut incórrer en algun tipus d'irregularitat".

L'associació recorda que les condicions de la subhasta les fixa el regulador, i les empreses elèctriques "tenen un paper absolutament marginal en el preu resultant". A més, assenyala que han declarat moltes vegades que no són favorables al fet que un mecanisme financer determini gairebé la meitat de la tarifa elèctrica. Segons l'entitat, la reforma del govern espanyol per no afrontar els autèntics problemes que genera el dèficit tarifari i l'evolució dels preus, està conduint el sistema elèctric espanyol a una situació insostenible, en què gairebé la meitat del que paguen els consumidors serveix per pagar els errors polítics del govern sobre empreses elèctriques i no per cobrir els costos del subministrament.

Unesa ha exigit que s'aclareixi "urgentment i amb la màxima transparència i rapidesa" el resultat de l'informe sobre l'anàlisi de la subhasta que es va celebrar dijous i que va ser anul·lada per l'executiu. A més, la Unió ha demanat que es facin públics els participants i les condicions en què es va portar a terme, ja que, segons ha indicat, "s'estan creant greus prejudicis de reputació i econòmics a unes empreses que realitzen una activitat per al país i que donen feina a prop de 180.000 persones".

En opinió de la Unesa, els problemes de la factura elèctrica s'han produït fins ara a la part regulada del rebut i no en el preu de l'energia fixat a la subhasta. Segons l'anàlisi de l'entitat "aquests preus, fins i tot avui en dia i malgrat les pujades recents, estan perfectament en línia amb els d'altres països del nostre entorn europeu, com el Regne Unit, França i Itàlia, tot i que no es troba aquí l'explicació de l'alt cost de la factura que es produeix a la part regulada pel govern, que sí que està molt per damunt dels països europeus".

PUBLICITAT
PUBLICITAT
PUBLICITAT

EDICIÓ PAPER 24/03/2018

Consultar aquesta edició en PDF