Societat 30/08/2021

Patricia Gómez considera un "èxit" l'atenció als hospitals durant la pandèmia perquè "no s'ha desatès cap pacient"

La diputada del PP, Marga Duran, ha titllat de "nefasta, caòtica i ineficient" la gestió sanitària durant la cinquena onada

2 min
Patricia Gómez al Parlament, en una imatge d'arxiu.

PalmaLa consellera de Salut, Patrícia Gómez, ha afirmat aquest dilluns que l'atenció que han ofert els hospitals de les Illes Balears durant la pandèmia ha estat un "èxit" perquè, malgrat l'alta activitat, "no s'ha deixat cap pacient desatès". En una compareixença al Parlament a petició del Partit Popular, Gómez ha explicat l'increment important d'urgències que han hagut d'atendre els centres de les Illes aquest estiu per la cinquena onada i l'increment de la població flotant. En concret, ha detallat que, durant el juliol, s'han atès més de 1.000 urgències diàries de mitjana, xifra que en representa un 11% més que l'any passat.

Respecte de la situació actual, la consellera ha indicat que "es recupera l'activitat assistencial ràpidament", i ha assenyalat que el sistema públic "té una capacitat àmplia i disposa d'una organització flexible que permet incorporar recursos ràpidament i de manera contínua". Ara com ara, hi ha una ocupació de pacients covid-19 d'un 6,26% en llits d'hospitalització –risc mitjà– i del 20,53% pel que fa als llits de crítics –risc alt.

La cap del Departament de Salut ha defensat la seva gestió amb algunes xifres. Entre d'altres, ha assegurat que la seva àrea té un 50% més de pressupost que el 2015, que “s'han multiplicat per cinc” els complements de productivitat per reconèixer l'activitat extraordinària i que la plantilla de l'IB-salut s'ha incrementat un 21,6% des de l'inici de la pandèmia.  

Gestió "nefasta"

Per contra, la diputada del PP, Marga Duran, ha titllat de "nefasta, caòtica i ineficient" la gestió de la Conselleria durant la cinquena onada. "Per molt desbordat que estigui el Govern i per molt difícil que sigui la situació, que ho és, ja fa molts mesos que patim el covid-19 i es podrien haver organitzat els recursos humans i sanitaris necessaris", ha criticat. A més, ha denunciat que no hagi "donat explicacions quan tocava, durant el pitjor mes del covid-19 que hem passat a les Balears". "La situació de la sanitat les Balears aquest estiu ha estat desbordada, saturada i marginada pel govern d'Armengol", ha insistit.

Duran també ha denunciat la situació del personal sanitari, que "pateix condicions laborals abusives i indecents", i ha afegit que Gómez "no ha ofert solucions a llarg termini per posar solució al problema endèmica de manca de plantilla", sinó que només "l'ha gestionat posant pegats". Segons la popular, s'haurien d'oferir "mesures atractives que fidelitzin el personal sanitari, potenciar el que té de bo viure i treballar a les Illes Balears".

Gómez ha acusat la diputada popular de generar un “alarmisme innecessari” i ha afegit que “quan governa el Partit Popular només retalla”. Ha posat com a exemple l'Atenció Primària, “el pressupost de la qual s'havia reduït un 24% el 2015”. “Hem fet una contenció de la pandèmia que no s'ha fet, en general, a les comunitats on governa el PP”, ha remarcat. Per últim, ha acusat els populars de "no fer cap proposta" i els ha demanat "coherència.

stats