Societat 06/07/2021

Patricia Gómez: "Estic segura que entre els estudiants que van partir a València encara hi ha més positius"

Uns 900 estudiants estan actualment a les Balears per viatges d'estudis i n'hi ha mil més pendents d’arribar

3 min
La consellera Patrícia Gómez durant la comissió parlamentària.

Palma"Es podia preveure que hi hauria positius al vaixell perquè la taxa de positivitat era altíssima, de més del 50% en alguns grups. Una PCR negativa no vol dir que al cap de tres dies no es pugui desenvolupar la malaltia", ha afirmat la consellera de Salut, Patricia Gómez, en la compareixença voluntària al Parlament balear per explicar la gestió del macrobrot. A més, ha afegit que està "segura que dels estudiants que varen partir a València encara hi ha més positius", i que li queda "una sensació d'impotència" per haver deixat partir un transport amb possibles positius.

La consellera ha fet aquestes declaracions en resposta a la diputada del Partit Popular, Marga Durán, que l'ha acusat d'imposar una mesura "desproporcionada" pel fet de decretar el confinament de persones "sense que estigui clar que siguin contactes estrets". La popular ha defensat l'actuació de la justícia i ha argumentat que "va actuar en base amb la legislació vigent i en què el govern va acreditar, i no es va acreditar si els joves eren o no contacte estret", ha remarcat.

D'altra banda, Duran ha acusat el govern d'"irresponsable" per haver permès actes com el concert a la plaça de Toros que va aplegar més de 1.000 persones i on no es van respectar les mesures de seguretat. "Aquesta era la desescalada lenta, progressiva i controlada? El resultat ha estat desastrós i les conseqüències de la seva gestió i imprudència poden ser molt greus", ha retret.

"Fa un mes ens passàvem de rosca amb les mesures, les havíem de relaxar per l'economia", ha respost la responsable de Salut. Ha dit que les Balears han tingut "les mesures més restrictives de tot l'Estat en els darrers mesos" i, en el cas dels concerts, ha recordat que "estan permesos, amb les mesures de seguretat". "Els organitzadors s'han de comprometre a complir-les i quan s'observa un incompliment s'actua, però no es pot posar un policia darrere de tothom", ha tancat.

Més estudiants

Actualment a l'Arxipèlag hi ha devers 900 estudiants de viatge i 1.000 més pendents d'arribar, ha assegurat la consellera de Salut, que ha afegit que "és una circumstància que no podem aturar". Això sí, ha recordat que la recomanació del Ministeri de Sanitat a les famílies i agències de viatges és no organitzar aquests tipus de viatges pel risc de transmissió del covid-19 que comporten.

A causa de l'augment de casos –ha assegurat– ja és difícil rastrejar els contagis, sobretot a Menorca. "A partir d'una incidència de 75 casos ja és molt difícil saber on s'ha produït l'origen", ha indicat. Cal recordar que a Menorca la incidència acumulada a 14 dies ja és de 525 casos per 100.000 habitants, i "ja hi ha transmissió comunitària", ha assegurat. Per tal de millorar aquesta tasca de detecció, s'han tornat a incorporar militars en les centrals de rastreig.

Crítiques de l'oposició

El PP i El Pi han criticat que no hagi comparegut la presidenta del Govern, Francina Armengol per explicar aquesta crisi. "Creim que ha vingut obligada perquè la presidenta no ha estat capaç de comparèixer per donar la cara", ha criticat Marga Duran. En la mateixa línia, la portaveu d'El Pi, Lina Pons, ha afirmat que "no era vostè qui havia de comparèixer, sinó la presidenta per explicar la repercussió que tindrà el que ha passat al sector serveis, turístic, en la seguretat...".

Per la seva banda, el diputat de Ciutadans, Juan Manuel Gómez, ha demanat autocrítica al govern per "manca de previsió". "Tota la vida l'illa ha estat una destinació de viatges d'estudis i vostès no poden preveure un pla de xoc sabent que ha estat un any i mig de restriccions a la mobilitat, que hi ha hagut un curs escolar extraordinari i sabent la inquietud de socialitzar d'aquests joves?", ha demanat a Gómez.

stats