Una empresa de lloguer de patinets elèctrics s''ofereix' a Cort per posar-ne 500 al carrer

Fonts de l'àrea de Mobilitat de l'Ajuntament de Palma expliquen a l'ARA Balears que aquesta proposta no compleix l'ordenança municipal

L'empresa de lloguer de patinets elèctrics Bird ha oferit 500 dels seus vehicles a l'Ajuntament de Palma per evitar que "la contaminació torni a escenaris anteriors a la crisi del covid-19", segons han explicat en un comunicat aquest dilluns. A canvi, però, l'empresa demana a Cort poder desenvolupar una xarxa d'aparcaments privats amb la possibilitat d'estacionar als punts per a bicicletes. La proposta que fan té data de caducitat: fins que el transport públic recuperi la seva capacitat habitual. Fonts de l'àrea de Mobilitat del Consistori expliquen a l'ARA Balears que aquesta proposta no compleix l'ordenança municipal perquè implicaria ocupar la via pública.  

"Volem proposar la flexibilització quant a l'ús de l'espai públic per part dels patinets compartits", assegura el director general de Bird a Espanya, Toni Riera, amb la intenció d'ajudar a reduir les emissions contaminants produïdes pels vehicles motoritzats. De fet, cal recordar que l'Ajuntament de Palma va ser escèptic respecte d'aquest model de mobilitat quan l'empresa de patinets elèctrics Wind va arribar a Ciutat  com a part d'un projecte pilot a final del 2018. El principal dubte de Cort era la legalitat de l'activitat que feien sense permís ni llicència d'activitat a la via pública. 

El director general de Bird destaca que la reducció de les concentracions de diòxid de nitrogen (NO2), que és el contaminant més representatiu provocat pels vehicles i que durant l'estat d'alarma a Palma han minvat un 67%, són "espectaculars". A més, Riera creu que "no és moment de recular" i que després de l'elevat cost econòmic que ha suposat la pandèmia ara cal evitar "passes enrere" o permetre l'increment de la mobilitat privada i de combustió per la por i les mesures de distanciament social".

En el comunicat Bird assenyala que varen enviar la proposta a l'Ajuntament de Palma el 22 d'abril i que fa mesos que manté converses amb els grups de l'oposició a Cort i entitats de la societat civil.

Es prohibeix la conducció de patinets elèctrics als menors de 15 anys

EDICIÓ PAPER 17/10/2020

Consultar aquesta edició en PDF