CIÈNCIA
Societat 13/06/2013

Els gens humans no es poden patentar, segons una sentència del Tribunal Suprem dels EUA

Metges i pacients havien presentat el 2009 una demanda contra l'empresa Myriad Genetics que comercialitza un test genètic per saber si s'és portador de dos gens associats al càncer de mama i ovari

Efe/reuters
2 min
El gen sobre el qual se centra l'estudi publicat a Nature Geneticsés un dels més mutats a la leucèmia limfàtica crònica, la més comuna als països occidentals.

WashingtonEl Tribunal Suprem dels EUA ha sentenciat aquest dijous que els gens humans no es poden patentar, amb l'argument que són productes de la natura. Aquesta és una decisió amb implicacions directes sobre la investigació científica.

La decisió, adoptada de forma unànime, implica la retirada de les patents defensades per la companyia Myriad Genetics de dos gens coneguts com BRCA1 i BRCA2, associats amb una major probabilitat de patir càncer de mama o d'ovari. El grup de pacients i metges que van presentar la demanda el 2009 consideraven que la patent atorgava a la companyia una posició de domini sobre el mercat en oferir exàmens d'aquest tipus de càncer.

De fet, des de que l'actriu Angelina Jolie va anunciar que s'havia sotmès a una mastectomia preventiva perquè era portadora d'un d'aquests dos gens i tenia més probabilitat de patir càncer de mama i ovaris, les accions de Myriad Genetics van pujar com l'escuma.

Els tests que comercialitza Myriad Genetics per saber si s'és portador d'una mutació del gen BRCA1 i BRCA2 té un cost als Estats Units de 3.000 dòlars. A Catalunya la sanitat pública cobreix aquest tipus de proves per a les persones amb alt risc de tenir un càncer d'origen familiar o genètic.

El Tribunal també ha considerat que la patent obstaculitza la investigació mèdica per part d'altres laboratoris o científics. La companyia Myriad Genetics, amb seu a Utah (EUA) argumenta que la patent es lícita perquè l'empresa havia aïllat el contingut genètic que estava associat a aquestes malalties i, per tant, entrava a la categoria d'invencions humanes.

No obstant, els magistrats han deixat la porta oberta a les patents en el cas d'una versió sintètica dels gens perquè aquests sí que serien una invenció realitzada per l'home.

L'Oficina de Patents dels Estats Units ha patentat almenys 4.000 gens descoberts i decodificats per companyies, universitats o científics. Les patents cobreixen el 40% del genoma humà.

stats