Els pops pateixen modificacions fisiològiques per l'impacte de l'home

Segons un estudi realitzat a Mallorca pel Consell Superior d'Investigacions Científiques (CSIC) i la Universitat de les Illes Balears (UIB)

Els pops (octopus vulgaris) pateixen modificacions fisiològiques per poder viure en ambients costaners que experimenten l'impacte de l'acció de l'home. N'informa un estudi realitzat a Mallorca pel Consell Superior d'Investigacions Científiques (CSIC) i la Universitat de les Illes Balears (UIB).

La revista 'Marine Pollution Bulletin' ha publicat aquest estudi fet a la costa de Mallorca i dirigit pel doctor Pablo Arechavala, de l'Institut Mediterrani d'Estudis Avançats (Imedea), del qual formen part el CSIC i la UIB.

Aquest estudi demostra, per primera vegada, les adaptacions fisiològiques dels pops a la Mediterrània i la seva capacitat per viure en ambients antropitzats usant una sèrie de biomarcadors de gran utilitat per avaluar els diversos efectes de la contaminació ambiental en aquest tipus de recursos marins d'elevat interès ecològic i comercial, segons que ha informat l'Imedea en un comunicat.

Segons la investigació, l'augment dels impactes derivats de les activitats humanes en aigües costaneres, com la contaminació o la modificació o destrucció d'hàbitats, poden produir efectes biològics nocius en els organismes marins.

Aquests efectes estan relacionats amb la producció en l'àmbit molecular d'espècies reactives d'oxigen (ROS) que causen danys cel·lulars i tissulars a través de mecanismes d'estrès oxidatiu.

EDICIÓ PAPER 21/11/2020

Consultar aquesta edició en PDF